Okosabb grid?

2015. október 22. 17:27

A Kaliforniai Technológiai Intézet az eddigi legnagyobb, legkomplexebb gridet építik, különféle számítási műveleteket végző interaktív végpontokkal.

Steven Low, a Kaliforniai Technológiai Intézet kutatója szerint az elektromos grid már képes elosztott, összekapcsolt és mindenhol jelenlévő „intelligenciát kezelni. Ezt úgy képzeli el, hogy olcsó számítógépek és szenzorok aktív és „okos végpontokat biztosítanak, amelyek reagensek, érzékelnek, kommunikálnak és számításokat végeznek.

Low szerint ez a grid a valaha létezett legnagyobb és legkomplexebb „cyberfizikális rendszerré fejlődik. Kutatócsoportja a hálózat átalakulását és hatékony működtetését biztosító, megalapozó elméletek kidolgozása mellett eszközöket, rendszereket és algoritmusokat fejleszt.

Az egyik alprojekt az optimális áramellátás problémáját igyekszik megoldani. Olyan megoldást keresnek, amelyet az összes elosztott rendszer hasznosíthat. Egy másik tetőtéri napelemek használatára bíztatja a fogyasztókat.

A túlárazások elkerülése végett kereslet-kínálat egyensúlyát, fogyasztó és közmű közötti üresjáratok megszüntetésével akarják elérni.

A bejegyzés trackback címe: http://digit.mandiner.hu/trackback/17731