Energiatakarékos informatika

2015. október 23. 15:21

Az energiahatékonyság az információfeldolgozó rendszerek eredményességének egyik kulcsa. Működésük minél jobban hasonlít az emberi agyéra, annál kevesebb energiát pazarolnak el.

Új kutatásfejlesztésekkel túlléphetünk a számítástudomány fejlődését hátráltató akadályokon – áll a Félvezető Kutatási Testület (SRC) és az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapítványa (NSF) új tanulmányában.

Az energiahatékonyság a gépteljesítmény növelésének egyik kulcsa. A pazarlás túlmelegedett rendszereket és hőlég-kezelési problémákat okoz. A teljesítménynövekedés tempója lelassul, ha a gépek által használt adatmennyiség eléri a kritikus szintet.

„A hardverteljesítményre, komplex rendszerek architektúrájára, új memória- és tárolótechnológiákra vonatkozó alapkutatások segíthetnek az energiahatékony számítások új módszereinek feltalálásában. Az ipari szereplőkkel, köztük az SRC-vel és tagcégeivel kialakított partnerséggel felgyorsul a kutatási eredmények adaptálása” – nyilatkozta Jim Kurose, az NSF Számítógép, Információtudomány és Mérnökség igazgatóságának vezetőhelyettese.

A Fehér Ház által meghirdetett Grand Challenge for Future Computing olyan új megközelítéseket keres, amelyek eredményeként a számítógépes rendszerek az emberi agy hatékonyságával működnek. A tanulmány következtetései és ajánlásai a Nemzeti Stratégiai Számítási Kezdeményezés célkitűzéseivel is összecsengenek.

A bejegyzés trackback címe: http://digit.mandiner.hu/trackback/17740