Lehetséges az időutazás?

2016. december 21. 14:30

Ausztrál kutatók izgalmas időutazás-megoldással álltak elő.

Tudósok régóta töprengenek az időutazáson. Az ausztrál Queensland Egyetem kutatói viszont nemcsak kinyilatkoztatták, hogy lehetséges, hanem megoldással is előrukkoltak.

Rájöttek, hogy az időutazó fotonok hogyan viselkednek, és hogy a jelenség kvantumszinten kivitelezhető. Fényfotonok egyszerű részecskéivel szimulálták a kvantumrészecskék időutazását. E részecskék tulajdonságai eléggé bizonytalanok ahhoz, hogy elég sok lehetőséget adnak a nem logikus, nem következetes időutazás-szituációk elkerülésére. A kutatók tanulmányából kiderül, hogy a természet hol és hogyan viselkedhet másként, mint ahogy különféle elméletek előrejelzik.

A kísérlet során az időutazó foton régebbi énjével folytatott interakcióit elemezték. A „normális” téridőn átutazó fotonokra és az időbe beragadt más fotonokkal való interakcióikra, az úgynevezett zárt időszerű görbületre (closed timelike curve, CTC) fektették a hangsúlyt.

Az időutazás az egyelőre egymással inkompatibilis két elmélet, Einstein általános relativitáselmélete és a kvantummechanika közötti interfész. Az általános és a speciális relativitáselmélete is kimondja, hogy az időutazás lehetséges. A tér és az idő ugyanahhoz, a téridő kontinuumhoz tartozik, az idő felgyorsulhat, lelassulhat. Az időutazás korábbi időbeli kiindulópontját elérő téridő-utat, például CTC-t követve valósítható meg.

A bejegyzés trackback címe: http://digit.mandiner.hu/trackback/27299