Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2016. december 21. 11:30

A Facebook-főnök mesterséges intelligenciája többek között kikapcsolja világítást, ellenőrzi a légkondit, zenéket játszik le.

Mark Zuckerberg január 3-án jelentette be a Facebookon, hogy idei legnagyobb kihívása egy munkáját segítő egyszerű mesterséges intelligencia fejlesztése lesz.

„Úgy képzeljék el, mint valamiféle Jarvist a Vasemberből” – írta.

Ígéretét beváltva, kész az Iron Man sorozat intelligens számítógépes asszisztensére emlékezve Jarvis névre hallgató gépsegéd.

A Messengerre hasonlító iOS appon futó Jarvis hangutasításra zenét játszik, ki- és bekapcsolja a világító- és biztonsági rendszert, fűtést, légkondicionálót, ilyen-olyan készülékeket, és még azt is látja, ki van az ajtóban.

„Több mesterségesintelligencia-technikát, köztük természetesnyelv-feldolgozást, beszéd-, arcfelismerést és megerősítéses tanulást használ. Az MI-építés előtt meg kellett írnom a különféle nyelveken beszélő, különféle protokollokat használó rendszereket összekötő kódot. Egyik-másikhoz visszafejtettem az alkalmazásfejlesztő felületeket (API-k), hogy egyáltalán tudjam, mikor adhatok a számítógépemről utasítást, hogy kapcsolja ki a világítást stb. Ráadásul a legtöbb berendezés még nem is kapcsolódik az internetre” – írta egy blogbejegyzésben a hang helyett tapasztalatai alapján szöveges utasításokban nagyobb fantáziát látó Zuckerberg.

Amikor teheti, az utóbbit választja.

Úgy látja, hogy közelebb járunk a valódi MI-hez, mint hinnénk. Az MI-k sokkal többre képesek, mint a legtöbb ember gondolja róluk: autót vezetnek, segítenek betegségek gyógyításában, bolygókat fedeznek fel, megértik a médiát.

„Mindegyiknek komoly hatása lesz a világra, miközben még mindig ki kellene találnunk, mi a valódi intelligencia” – elmélkedik.
 

A bejegyzés trackback címe: http://digit.mandiner.hu/trackback/27298


Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintOlyan nincs, hogy:

"Mark Zukkerberg vasárnap flexelt"
vagy
"MZ játszott a lányával, miután felásta a kertet"

Sima parasztvakítás ez, nem AI. Hangvezérelt otthon-automatizálás - de fogadjuk, hogy nem viszi ki hétfőn hajnalban a kukát az utcára, és nem cserél macskaalmot sem.


Volt alkalmam járni a Microsoft Bécsi épületében és ami feltünt, hogy mennyi játékos elem veszi körül az alkalmazottakat. Lego kockáktól, hosszú csúszdáig, volt ott minden. De nem hiszem, hogy mindez ártana a teljesítményüknek. Söt.


Most éppen nem érek rá sajnálni Zuckert és sivár életét. Pláne mivel az nem is olyan sivár, hisz szeretö család veszi körül.
Nem bolondította meg a siker és a pénz, hüségesen kitart amellett aki még akkor szegödött mellé, amikor egy kis senki volt. És sikerült egy édes gyerköcöt is összehozniuk.

Hogy még mi mindent tartogat számunkra a tudomány és a technika, az gyorsabban derül ki, a pörgö 21.században, mint valaha. És minden az, amit csinálunk belöle. A dinamitot is többfélére lehet használni...

Ami engem illet, én bizony örülök, hogy egy mosógép és nem egy mosónö teszi tisztába a cuccaimat...

Válaszok:
kérdés | 2016. december 21. 23:15

A kulcsszó "ha rendesen megfizeti".
Nem véletlen, hogy Bécsben jóformán nem létezik osztrák háztartási alkalmazott, mert azokat nem lehet ugy kihasználni mint a külföldieket.

Mindeközben, a középosztály lassan de biztosan csúszik lefele és sokszor nem is tud megengedni magának egy alkalmazottat.

Kivétel, az idösek és sérültek gondozása meg ellátása, amit legtöbbször szintén idegen asszonyok végeznek.

Vannak országok, ahol a különbözö osztálybeli embereknek jóformán nincs kapcsolódási pontja. Bécs nem egy ilyen hely. És szerintem is sokat lehet tanúlni majd mindenkitöl. Családom, azoknak a gyógyító tanácsoknak vette legtöbb hasznát, amit egyszerü asszonyoktól kapott...Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó