Jövőnk a réten

2017. január 6. 07:06

Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

Nem kellene előmozdítanunk azt a „szép új világot”, amelyben a „humanizált” okos gépek át­ve­­szik a buta emberek helyét.

A CES annak látványos – bár sokakat nyilván lelkesítő, mégsem éppen megnyugtató – bizonyítéka, hogy a gyorsuló technológiai forradalmak korában élünk, tulajdonképpen már az első ipari forradalom, azaz több mint kétszáz év óta. Vannak, akik korunkat már nem is a posztmodern vagy a globalizáció, hanem a gépek korának nevezik. Ha nem vigyáz az emberiség, akkor olyasmi történhet, mint a Mátrix és a Terminátor című fantasztikus filmekben: a gépek veszélyessé válhatnak, mert képesek újratervezni és reprodukálni magukat, sőt olyan fegyvereket hozhatnak létre, amelyeket az emberek már nem is értenek – nyilatkozott nemrég korunk leghíresebb angol fizikusa, a 75. születésnapját most vasárnap ünneplő Stephen Hawking. A számítógépek minden másfél évben megduplázzák a sebességüket és memóriájukat, s egyre reálisabb az esély – vagy inkább veszély –, hogy mesterséges intelligenciát fejlesztenek ki maguknak, és átveszik az uralmat az értelmi, gondolkodási versenyben lemaradó embertől – jósolta az oxfordi professzor, aki szerint a technológia gyorsuló fejlődése miatt az emberiségnek új bolygókat kell gyarmatosítania, és előbb-utóbb el kell költöznie a Földről.

Szerencsére vannak ennél optimistább prognózisok is az önműködő gépek szerepéről. Egy vezető kiberbiztonsági vállalat előrejelzése szerint két-három évtized múlva már valószínűleg az élet minden területét elárasztják a robotok, a világ lakosságát több milliárd rutinmunkát végző robot egészíti majd ki. Az emberek olyan okos otthonokban laknak majd, ahol a legtöbb kényelmi szolgáltatás már automatizáltan működik, s a lakóknak csak arra kell ügyelniük, hogy legyen elég pénz a bankszámlájukon a kiadások fedezésére. A gond csak az, hogyha az automatizált technológiák és a robotok egyre több ágazatban, illetve területen teszik nem kifizetődővé, feleslegessé az emberi munkaerőt – ez a tendencia már megkezdődött! –, akkor miből lesz jövedelme a tömegesen munka nélkül maradó derék állampolgárnak? A modern ember már ma is túlságosan ki van szolgáltatva mindenféle gépnek és kütyünek, elektromos eszközök, számítógépek, mobilok és internet nélkül egyetlen nap alatt megbénulna a civilizált társadalom. Miközben csodáljuk a Las Vegasban bemutatott csillogó-villogó csodákat, nem kellene tétlenül várnunk, még kevésbé előmozdítanunk azt a »szép új világot«, amelyben a »humanizált« okos gépek átveszik az elgépiesedett, buta emberek helyét és szerepét szép, szeretett bolygónkon.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://digit.mandiner.hu/trackback/27588