Hordható szívfigyelő kütyü a szívbetegségek világfővárosában

2017. február 3. 08:30

Életet menthet egy új indiai szívfigyelő eszköz. A magunkon viselhető kórházi kütyü baj esetén értesíti a kezelőorvost.

A legutóbbi statisztikák alapján a világon Indiában a legmagasabb a szívbetegek száma. A bangalorei Ten3T startup a siralmas állapotokon kíván változtatni testen viselhető monitorozó „Csicseriborsó” (Cicer) EKG-t, szívverést, véroxigén-szintet és testhőmérsékletet mérő kütyüjével. Az eszköz, ha kell folyamatosan, és természetesen valós időben mér, az eredményekről 30 másodpercen belül készít beszámolót.

A cég neve arra utal, hogy a szív éves átlagban 103 ezerszer dobog (Ten3T = 10-3-ezer). Az egyik alapító, Sudhir Borgonha amerikai és brit egyetemi tanulmányok, kutatómunkák után realizálta, hogy startupok nagyon komoly szerepet játszhatnak az indiai orvosi technológiában.

„Technológiának és medicinának sokkal jobban össze kellene kapcsolódnia. A mai átlagklinika technika felszereltsége tökéletes lenne az 1970-es években, csakhogy sajnos a jelenről van szó. És még a szakmai közösség szerint is csak a Johnson & Johnson és a Philips képes orvosi kütyüket fejleszteni” – nyilatkozta.

Az indiai kórházak és klinikák felszereltsége katasztrofális, sok helyen elemi eszközök sincsenek. Csicseriborsóra nyilvánvalóan komoly szükség lesz az országban. Egyelőre viszont csak 20 darab készült el, és idén aligha gyártanak 100-nál többet.

A vízhatlan eszközt Bangaloreban, Új Delhiben és Hyderabadban tesztelték. A későbbiekben mesterségesintelligencia-megoldásokkal bővítenék, hogy a helyszíni adatelemzés hatékonyabb legyen. A tervek szerint plusz-szenzorokat is szerelnek bele.

A bejegyzés trackback címe: http://digit.mandiner.hu/trackback/28242