Az élet 2022-ben az IBM szerint

2017. február 14. 11:30

Írott szövegben is észleli az MI a Parkinson-kór jeleit, láthatóvá válik a láthatatlan elektromágneses spektrum, gépi tanulással részleteiben ismerjük meg a Föld rejtelmeit, testünkön viselt minilabor figyelmeztet a lappangó kórra, okos szenzorok csípik el az elszabaduló metánt.

Az IBM januári előrejelzése alapján legnagyobb mértékben öt újítás határozza meg 2022-es mindennapjainkat.

A mesterséges intelligencia eléri a fejlettségnek azt a szintjét, hogy személyek beszédében és írott szövegeiben észrevesz tudati rendellenességekre utaló jeleket. Orvosok munkáját segíti, akik könnyebben azonosítják és kezelik a lappangó Alzheimer- vagy Parkinson-kórt, jobb megoldásokat találnak az autizmusra vagy a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra.

Szinte a teljes elektromágneses spektrum láthatatlan a szem számára. MI-vel összekapcsolt hiperképalkotó technológiai eszközök viszont segítik az embert, hogy lásson a látható fényen túl is. A kamerák és szenzorok e generációja kicsi és megfizethető árú lesz, és így az egyébként láthatatlan veszélyt is érzékeljük.

Fejlett gépitanulás-algoritmusok és szoftverek többmilliárd összekapcsolt eszközhöz férnek hozzá, a belőlük kinyert adatok feldolgozásával jobban értjük a fizikai valóságot, legapróbb részleteiben látjuk a Föld komplexitását. Ezekkel a technológiákkal pontosabb képet alkotunk bolygónk helyzetéről, rendelkezésre álló erőforrásokról, űrbéli állapotokról.

MI-rendszerrel felerősített, valósidejű adatokat szolgáltató eszközök biorészecskékről adott pontos elemzésükkel hozzájárulnak egészségi állapotunk részletes megismeréséhez, rendellenesség esetén pedig azonnal figyelmeztetnek. Terjedésük előtt állíthatnak meg betegségeket.

Okos szenzorok fénysebességgel detektálják a környezetszennyezést. A metán például tiszta energiaforrás, levegőbe szabadulva viszont annyira szennyező, hogy a széndioxid mögött rögtön a második helyen álla globális felmelegedés okozóinak listáján. Új, olcsó szenzorhálózatok folyamatosan figyelik ezeket a veszélyforrásokat, baj esetén azonnal riasztanak.

A bejegyzés trackback címe: http://digit.mandiner.hu/trackback/28459