Adóztassuk meg a robotokat?

2017. március 1. 10:22

Szerencsére van jól működő oktatási rendszer Európában, lehet tanulni például a finnektől. És, ha már ott járunk, akkor megkérdezhetnénk őket az alapjövedelemről is.

„Bill Gates szerint igen. A föld leggazdagabb embere szerint nem lesz más választása a kormányoknak, mint a robotok megadóztatása. A fejlett gazdaságokban már egyáltalán nem science fiction a robotok megjelenése és terjedése. Bizonyos gazdasági területeken gyorsabban, máshol lassabban, de úgy tűnik feltartóztathatatlanul állnak »hadrendbe« a robotok és veszik át az ember helyét a »munkapadnál«. De mi lesz azokkal az emberekkel, akiknek a munkáját elveszik azok a bizonyos robotok? A kérdés megválaszolása sürgetőbb, mint gondolnánk. (...)

Ha hihetünk a jövő gazdaságát kutatóknak, akkor az »összeszerelő üzemek« megmaradnak, csak éppen emberi munkavégzés – munkahelyek – nélkül.

Az »összeszerelő ország« koncepciója tehát egyre kevésbé nyújt majd bármilyen megoldást a fenyegető munkanélküliség problémájára. Felelős (jövő felé forduló) politika tehát nem lehet más, mint az általános tudás, műveltségi szint emelése, a kreatív, tanulni és alkalmazkodni tudó fiatalokat nevelő oktatási rendszer kialakítása. Ez mondjuk pont az ellenkezője annak, amit a Fidesz-KDNP kormányok próbáltak létrehozni az elmúlt évek során. Szerencsére van jól működő oktatási rendszer Európában, lehet tanulni például a finnektől. És, ha már ott járunk, akkor megkérdezhetnénk őket az alapjövedelemről is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://digit.mandiner.hu/trackback/28776