Felfedezték a tudatosság fészkét?

2017. március 1. 08:30

Amerikai tudósok három óriási idegsejtet fedeztek fel egy egér agyában. A legnagyobb a teljes agykerületet lefedi. A neuronok a tudatosságért felelős egyik szürkeállomány-tömörüléssel állnak kapcsolatban.

A seattle-i Allen Institute for Brain Science kutatói egy egér agyának teljes kerületét „töviskoronaként” lefedő óriás idegsejtet fedeztek fel. A neuron olyan sűrű kapcsolatokkal rendelkezik mindkét agyféltekén, hogy magyarázatot adhat a tudatosság kérdésére. Különféle területekről érkező jelek koordinálásával alakíthatja ki a tudatos gondolkodást.

A legfejlettebb képalkotó technológiával két másik óriásneuront is felfedeztek, de azok nem borítják be a teljes agyat. Korábban soha nem láttak mindkét agyféltekére kiterjedő idegsejteket. Mindhárom az emberi agy tudatossághoz, sok kognitív funkció (nyelv, hosszútávú tervezés, érzékszervi tevékenységek, mint például a hallás vagy a látás) kivitelezéséhez leginkább köthető és a legösszekapcsoltabb szerkezetének tűnő egyik szürkeállomány tömörülésével (törzsdúccal), a zárral (claustrum) áll kapcsolatban.

Egyelőre nem biztos, hogy az új idegsejtekkel tényleg megmagyarázható a tudatosság. További kutatásokra azért is szükség van, mert csak egereknél mutatták ki a három neuront. Mindenesetre közelebb kerülhetünk az egyik legrégibb és legizgalmasabb tudományos probléma megoldásához.

A bejegyzés trackback címe: http://digit.mandiner.hu/trackback/28763