Elménkkel is vezérelhetünk robotot?

2017. március 13. 08:30

Két amerikai projekt is azon dolgozik, hogy hamarosan gondolati úton is irányítsunk robotokat, sugalljuk nekik, hogy például melyik kést emeljék fel az asztalról, és adják oda nekünk.

2017. március 13. 08:30

Két amerikai felsőoktatási kutatócsoport is újfajta ember-robot kommunikációt segítő rendszeren dolgozik.

Az egyik, az MIT Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Labor (CSAIL) és a Boston Egyetem közös fejlesztése lehetővé teszi, hogy gondolati úton javítsuk ki a robot hibáit. A gépnek tárgyat kell kiválasztania, pontatlan választásait pedig elektroenkefalográf (EEG) puha sisakféle segítségével korrigáljuk. Új gépitanulás-algoritmusok közreműködésével a rendszer 10-30 milliszekundumon belül osztályozza agyhullámainkat. Egyelőre nagyon egyszerű bináris választásokon alapul, de idővel bonyolultabb utasításokat is sugallhatunk a robotnak.

Amikor agyunk valami rendelleneset észlel, a rendszer felderíti az úgynevezett „hibával kapcsolatos lehetőségeket”, és eldönti, egyetértünk-e a robot döntésével, vagy sem. Semmi mást nem kell tennünk, csak tudatilag helyeselni vagy ellenkezni, és a gép alkalmazkodik hozzánk. Ő alkalmazkodik, és nem mi. Ha bizonytalan, újból reagál ránk, mindaddig, amíg nem azt teszi, amit gondolunk.

A jövőben bináris helyett többválasztásos döntések irányába fejlesztik tovább a rendszert.

A másik projekt, a Brown Egyetem rendszere azon alapul, hogy ha például késekkel teli asztalon ki kell választani egy meghatározott kést, feltesszük magunkban a kérdést, hogy melyiket. A kutatók nyelvtechnológiákkal és egy speciális algoritmussal megvalósították, hogy a robot is így tegyen.

A megoldásokhoz bizonyossági pontokat rendel. Mindent számszerűsít. Ha teljesen biztos, hogy a jót választotta, nem kérdez. Ha bizonytalan, felemel egy kést, és megmutatja a felhasználónak.

„Ezt?” – kérdezi.

A jövőben robusztusabb beszédfelismerő megoldással kombinálják egybe az algoritmust, hogy még gyorsabb és pontosabb legyen az ember-robot együttműködés. Egyelőre a rendszer csak nagyon egyszerű kérdésekből von le egyszerű következtetéseket, de idővel tárgyak térbeli elhelyezkedését sokkal pontosabban leíró elöljárós szerkezeteket stb. is érteni fog.

Mindkét projekthez a CSAIL korábbi igazgatója, Rodney Brooks Rethink Robotics cégének egyik sztárját, a Baxter ipari robotot használták tesztalanyként.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. március 15. 21:38
Hehe! A robot gyorsan rá fog jönni, hogy "ő" is tudja befolyásolni a hülyék agyát.
zolizolizoltan
2017. március 15. 21:36
Az eredeti írásból is kimaradt a lényeg, nem olyan misztikus dolog ez. Azt fedezték fel, ha belül, hangok nélkül elmondunk egy--két mondatot, akkor a bőrünk felületén ugyanolyan elektromos impulzusok keletkeznek, mint amikor hangosan beszélünk. Csak a bőrünkre kell helyezni egyszerű elektromos impulzus érzékelőket. A hangos beszéd alapján viszonylag könnyen meg lehet fejteni, milyen szó milyen impulzust vált ki. Ugyanez fordítva is működik, ha a bőrünket megfelelő impulzus ingerli, akkor az agyunkhoz emberi szó jut el. Ezt kihasználva már kísérletileg két ember hangadás és szájmozgás nélkül mozdulatlanul néhány mondatot tud váltani. Ám nagyobb feladatot jelent a gép megtanítása a beszéd felismerésére és erre értelmes választ adni. Úgy tűnik, hamarosan két ember hangtalanul beszélni tud egymással. Pl egyik azt közli a másikkal, te nagyon unom ezt a társaságot. Mire a másik azt mondja, jó menjünk haza. Azt hiszem, hamarosan kinyírják a versenypókert is:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik