Több állást teremt az MI, mint ahányat megszüntet?

2017. április 06. 11:30

Hallott már olyan munkakörökről, hogy empátia tréner, automatizálás-közgazdász vagy kontextus-tervező? Ne csodálkozzon, ha nem, mert ezek az állások csak 10-15 múlva léteznek majd.

2017. április 06. 11:30
Accenture
MIT Sloan Management Review

„Az automatizáció és a fejlettebb MI munkahelyek megszűnését eredményezi. Riasztó kép, de annyit hallottuk, hogy lassan elfogadjuk. Közben elfelejtjük, hogy a gépi értelem ma még elképzelhetetlen új állásokat is teremt.

Az Accenture egész világra kiterjedő tanulmányában MI-t és gépitanulás-rendszereket már használó, ezernél több nagyvállalattal vett részt. Sok előzmények nélküli új állást azonosítottunk. Három kategóriát emeltünk ki: trénereket, magyarázókat és fenntartókat. Kiegészítik a kognitív technológiákkal végrehajtott feladatot, biztosítják, hogy a gépek felelős és hatékony munkát végeznek.

A trénerek megtanítják az MI-rendszereknek, hogyan hajtsák végre a feladatot. A spektrum egyik oldalán természetesnyelv-feldolgozókat és fordítókat segítenek, hogy kevesebbet hibázzanak, a másikon algoritmusokat gyakoroltatnak, hogy emberszerűbben viselkedjenek. Ügyfélszolgálatok tónusait és jelentéseket taníthatnak, általános világlátás kifejlődésében segíthetik az MI-t, okos gépek interakcióit modellezhetik, empátia-trénerként dolgozhatnak.

A második kategória a technológusok és az üzleti vezetők közötti szakadékot hidalja át. Ők teszik egyértelművé és átláthatóvá az MI-rendszerek működését. Kontextus-tervezők, átláthatóság-elemzők, az MI hasznosságát kidolgozó stratégák felelnek az algoritmusok eredményességéért, megbízhatóságáért stb.

A harmadik kategóriába tartozók felelősek az MI rendeltetésszerű működéséért, nem várt következmények kezeléséért. Az automatizálás-etikus okos gépek nem gazdasági hatásait vizsgálja, az automatizálás-közgazdász a rossz teljesítményt értékeli ki, a gépkapcsolatok menedzsere jól teljesítő algoritmusokat promótál, a rosszakat viszont leértékeli.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2017. április 14. 14:38
Empátiatréner, meg CEU-s BDSM kutató. De kár, hogy nem most állok pályaválasztás előtt... (ja nem.).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik