Közelebb az emberi szintű mesterséges intelligencia, mint gondolnánk

2017. április 07. 14:30

Megoszlanak a vélemények a mesterséges szuperintelligenciáról. lehet, hogy már most itt van, lehet, hogy 2045-ben jön el, lehet, hogy soha. Észrevesszük egyáltalán?

2017. április 07. 14:30
Karla Lant
Futurism

„Szingularitáson egyesek a valóságérzékelést befolyásoló bármilyen paradigmaváltást értenek. A legtöbb fejtegetésben azonban az a pont, amikor az MI túlszárnyalja az emberi intelligenciát. A miként és a hogyan viták tárgya.

Damien Scott stanfordi kutató egy interjúban azt a pillanatot jelölte meg, amelytől az ember nem képes többé előrejelezni az MI szándékait. Sokakkal ellentétben sem az igazság apokaliptikus pillanatát, sem a megvilágosodást nem látja benne.

Az MI-k behatárolt területeken kezdik, és egyre jobban teljesítenek az adott területeken legjobb embereknél. Két-három éven belül a világ elsőszámú radiológusát is túlszárnyalják. Ezeken a területeken máris szingularitásról beszélhetünk, ami nem feltétlenül gépi tudatosság. Viszont az MI-k egyre eredményesebbek, és szolgáltatásaik összessége túlszárnyalja a mi közösségi képességeinket.

Ray Kurzweil pont az ellenkezőjét mondja, és 2045-ről beszél. Optimista, mert a szuperintelligencia a partnerünk lesz. Mások, például Elon Musk kevésbé pozitívan viszonyulnak a szingularitáshoz. Edward Witten fizikus szerint pedig soha nem fogunk választ kapni a tudatosság rejtélyére, és számítógépek sem lesznek képesek utánozni azt. A közgazdász William Nordhaus szerint megtörténhet, de nem mostanában.

Itt van a horizonton? Egyetlen, az emberi történelem vízválasztó pillanata lesz, vagy csak visszatekintve csodálkozunk el, hogy mennyire megváltoztatta a világot az MI? Ugyanúgy, mint ahogy most az internet és az okostelefon előtti időkre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. április 12. 21:39
"Szingularitáson egyesek a valóságérzékelést befolyásoló bármilyen paradigmaváltást értenek." Kik? Kik azok az egyesek? "A legtöbb fejtegetésben azonban az a pont, amikor az MI túlszárnyalja az emberi intelligenciát." No és kik ezek a legtöbb kettesek? Csak mert szerintem hármas szerint a szingularitás egyiket sem jelenti. A szingularitás a világegyetem az Ősrobbanás pillanatában létezett állapotát jelenti. Én így tudom. Sz'al hármunk közül ketten tévednek vagy tévedünk.
noMores
2017. április 12. 21:38
Hát ezt a magyar a szalag mellől vagy a közmunka bájos értelmetlenségében nem fogja megtudni soha...
A teremburáját
2017. április 12. 21:37
Ez pont olyan mint ami a művészetekben történik. Leonardo biztosan tudott volna meszelővel festeni, verderrel festéket önteni a vászonra, vagy festékbe mártott testet végiggörgetni a vásznon, stb (ugyanez makkban a szobrászatban, zeneszerzésben, szindarab rendezésben, versirásban, stb), de a modern "művész" biztosan nem tud olyant festeni mint Leonardo. No ezért csinálja azt amit! A MI kitalálói és egy pótcselekvést művelnek, értelmesebb munka helyett. Kiengednek egy szellemet a palackból s nem tudják, hogy mihez vezethet...pedig hát van már elég sci-film az ilyesmiről is...
tesz-vesz 1
2017. április 12. 21:28
ezért van a nevem mellett nekem is h 1. patkány dolog ez, ergé vezetésével elég szar hely lett ez. szólásszabadság, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik