Mikroprocesszor rugalmas anyagból

2017. április 26. 08:30

Egy sikeres bécsi kísérlettel megnyílhat az út a sokkal rugalmasabb mikroprocesszorok felé.

2017. április 26. 08:30

A Bécsi Műszaki Egyetem kutatói kétdimenziós rugalmas anyagból 1-bites mikroprocesszort építettek. Szerintük ez az első lépés a 2D félvezetőkön alapuló mikroprocesszorok fejlesztése és egyben a rugalmasabb elektronika felé.

Kristályokból álló, egyetlen réteg atom/molekula vastagságú átmeneti fém kollagént (TMD) használtak hozzá. A TDM-ek a grafénhez hasonló rétegeket képeznek, viszont a grafénnel ellentétben félvezetők.

A bécsi kutatók két molekula vastagságú molibdén-diszulfid réteget helyeztek szilícium alapra, amelyet egy réteg alumíniumoxiddal marattak le és távolítottak el az áramkörtől.

A mikroprocesszor mindössze 4 parancsból álló utasítássort használ, de a kutatók szerint az eszköz egyrészt tovább zsugorítható, másrészt komplexitása is növelhető. Semmi akadályát nem látják az 1-bites terv sokbites adattá méretezésének.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik