Bitcoinnal előzik meg az identitáslopást

2017. május 26. 08:15

MIT-kutatók különleges rendszert fejlesztettek, hogy a bitcoin speciális megoldásaival akadályozzanak meg rosszban mesterkedő hackereket.

A 2008-as pénzügyi válságra adott reakciók egyike volt a peer-to-peer (p2p) alapú bitcoin, a központi bankok monetáris rendszerei ellenében kidolgozott digitális fizetőeszköz. A bitcoin mostanában ugrott csúcsra, a decentralizált, és népszerűségének fő oka, a külső közvetítő nélküli tranzakciók mellett persze sok más előnnyel is rendelkezik.

Az MIT Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Labor (CSAIL) kutatói a digitális pénz biztonsági mechanizmusait használó rendszert dolgoztak ki identitástolvajok tevékenységének megakadályozására. A Catena nem úgy működik mint az ugyanazokat a protokollokat használó és szintén a csalások meghiúsítására kitalált, a hitelesítéshez teljes blockchainek letöltését kérő korábbiak.

A blockchain folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló listát nyilvántartó, a hamisítást és módosítást kizáró elosztott adatbázis. A bitcoin esetében az összes tranzakciót rögzítő nyilvános főkönyvként működik.

Mivel a Catena sokkal kisebb adatmennyiséget kér, mint a hasonló rendszerek, okostelefonon is működik. Minden egyes nyilvános hitelesítéssel egybekötött tranzakció tényleges bitcoin átutalással jár. A felhasználók akár saját maguknak is átutalhatnak, viszont az egyszeri jelleg miatt a blokk más részére, azaz más személyhez már nem utalható át az adott összeg.

Ha sikerül megakadályozni a tranzakciók közbeni visszaéléseket, identitástolvajlásokat stb., akkor sok algoritmus tehető biztonságosabbá.

 

A bejegyzés trackback címe: http://digit.mandiner.hu/trackback/30339