Diadalmas mesterséges intelligencia?

2017. június 03. 09:30

50 százalék az esély, hogy az MI 45 éven belül mindenben jobb lesz az emberi intelligenciánál. Ideje elkezdeni tervezni az automatizációra adandó válaszokat.

2017. június 03. 09:30
Karla Lant
Futurism

„Az oxfordi Emberiség Jövője Intézet egyik kutatócsoportja 1634 vezető MI-kutatóval végzett felmérést. Arra voltak kíváncsiak, hogy különféle környezetekben mikor kerekednek az ember fölé az intelligens gépek és az azokat működtető mesterséges intelligenciák. 352 szakértő válaszából számították ki az átlagot.

Egy évtizeden belül (2027-ig) járművezetésben, fordításban (2024-ig) és középiskolai dolgozatírásban (2026-ig) teljesíthetnek jobban az embernél. Bestseller-írásban és sebészi műtétek levezénylésében viszont még 2049-ig, illetve 2053-ig várni kell rájuk.

Érdekes módon egy 2015-ös hasonló körkérdésben a go-programok diadalát 2027-re prognosztizálták (2016 helyett), ami azt sugallja, hogy a szakértői vélemények túl konzervatívak az MI-vel kapcsolatban. De még így is arra következtethetünk, hogy 50 százalékos valószínűséggel 45 éven belül az MI minden területen fölénk nő. Földrajzi eloszlásban: az ázsiai kutatók 30, az észak-amerikaiak minimum 74 évet tippelnek erre.

A becslések pontosságától függetlenül, nem maradt sok időnk addig, amíg az MI-k bármilyen munkát képesek elvégezni. Most kell felmérni a potenciális gazdasági és kulturális különbségeket. Az oktatás és a képzés kulcsszerepet játszik az összes ezirányú tanulmányban. Sokan, például Elon Musk és Mark Zuckerberg a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésében látják az automatizációra adható egyetlen megoldást. Az MI kezeléséről ugyan még nincs konszenzus, viszont egyértelmű, hogy ideje elkezdeni tervezni és cselekedni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik