Véletlenül saját nyelvet alkotott a Facebook mesterséges intelligenciája

2017. június 21. 08:30

A Facebook chatbotjai rengeteget gyakorolnak, hogy jobban kommunikáljanak az emberre. Gyakorláshoz nincs szükségük ránk, mert gépi tanulással nélkülünk is megoldható. Olyan jól megoldották, hogy közben saját nyelvet alkottak.

2017. június 21. 08:30

A Facebook Mesterséges Intelligencia Kutatólabor (FAIR) mérnökei igencsak meglepődtek, amikor chatbotjaik („párbeszéd ágenseik”) teljesítményét igyekeztek felturbózni, és rájöttek, hogy a botok saját nyelvet hoztak létre.

A gépitanulás-algoritmusaikat használó botokat hagyták, hadd beszélgessenek kötetlenül, mert azzal is csak javul a csevegőkészségük. Idővel kezdtek eltérni a szkriptbe írt normáktól, és emberi beavatkozás nélkül generált teljesen új nyelven társalogtak.

Azért léptek szintet, hogy jobban megértessék magunkat velünk, és kiderült: nélkülünk még jobban kommunikálnak.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a botok hihetetlenül ravasz tárgyalók. Az alapok elsajátítását követően gépi tanulással és fejlett stratégiákkal próbáltak javítani a tárgyalások kimenetén. Annyira beletanultak, hogy például tudják már tettetni, hogy egyes tárgyak, árucikkek érdeklik őket, pedig nem. Aztán egy későbbi szakaszban simán feláldozzák ezeket. Hamis kompromisszumuknak természetesen eleve ez a célja. Így pedig a tárgyalás kimenete sokkal kedvezőbb számukra.

Nyilvánvalóan távol még a Szingularitás, a szuperintelligencia, de a Facebook chatbotjai nagyon komoly lépést tettek a valódi MI felé.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. június 28. 12:31
Alkotnak egy saját nyelvet, és jól átverik egymást.
brekker
2017. június 28. 12:31
Értem, saját nyelvükön, amit mi nem ismerünk, vernek át minket. Azazhogy nem értem...
kizökkentidő
2017. június 28. 12:30
Ha jól lesz megcsinálva, akkor nem dönt így. Viszont kifejezetten jó döntés lesz, ha a (kresz szerint) vétkes résztvevö hátrányára dönt. Gyerekcipöben jár még az egész, de a repülés sem volt zökkenömentes a kezdetekben.
szemlelo
2017. június 28. 12:29
A dilemma már megvan. A drága pénzen vásárolt önvezető autód úgy dönt, hogy az elétek tévedt két részeg élete fontosabb, mint a tiéd, és egy fának menéssel megöl. Te pedig nem tudod kikapcsolni. (épp most tárgyalják ezt a vonatkozást egy konferencián)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik