MI-vel védi meg magát a támadásokról a Nagy Hadronütköztető

2017. június 25. 09:30

Algoritmusokra, mesterséges intelligenciára bíznák a CERN Nagy Hadronütköztetőjének védelmét. Mielőtt az MI munkába állna, rengeteg kihívást kell megoldania.

2017. június 25. 09:30

A CERN kutatói gépi tanulással, mesterséges intelligenciával védenék meg hackertámadásoktól a Nagy Hadronütköztető (LHC) világméretű számítási hálóját.

Andres Gomez cyberbiztonsági csoportja gépitanulás-algoritmusokat gyakoroltat a griden tapasztalható normális és szokatlan viselkedések megkülönböztetésére. Ha az algoritmusok szokatlan hálózati forgalmat észlelnek, e-mailen, telefonos és számítógépes üzenetben értesíteniük kell a személyzetet. Persze ezt is meg kell tanulniuk.

A grid védelmének belső kihívása, hogy az algoritmusok tevékenysége ne zavarja a feldolgozókapacitást és az adattárolást. Szintén kihívás, hogy megállapítsák, van-e malware a hálózatra kapcsolódó kutatók számítógépén.

Az első tesztet az ALICE-en (A Large Ion Collider Experiment) végzik. Biztonsági szakértők szerint komoly veszély, hogy Gomez és társai képesek-e a normális és káros tevékenységet túl sok felesleges figyelmeztetés, vaklárma nélkül megkülönböztető MI-t fejleszteni.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2017. június 27. 09:30
Ez a bejelentés odavonzhatja azokat a hackereket akik fel akarják mérni ezt az új biztonsági rendszert és a kihívás vélhetö nagysága is csábító lehet. .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik