Mélyebbre kell ásni, hogy életet találjanak a Marson

2017. július 11. 08:10

A Mars atmoszférája annyira vékony, hogy nem szűri meg eléggé az ultraibolya sugárzást. Ez a tény nagyon rossz hatással van a helyi élet kialakulására. Mivel a bolygó felszíne még baktériumok számára is halálos környezet, így mélyre kell ásni, hogy esetleg életet találjunk.

2017. július 11. 08:10

Az Edinburgh Egyetem friss kutatása alapján kicsit elhamarkodottnak tűnik az a vágyunk, hogy krumplit termelünk majd a Marson. Az eredmények ugyanis arról tanúskodnak, hogy a vékony atmoszféra miatt az ultraibolya sugárzás eléri a bolygó felszínét, ahol perklorát nevű vegyületekkel lép kapcsolatba, és ez halálos a baktériumokra.

Az oxigénből és klórból álló felszíni perklorátokról az 1970-es évek óta tudunk; emberre ugyan mérgezők, de a baktériumok megvannak velük, energiát nyernek belőlük, ráadásul a víz olvadáspontját is csökkentik, így pedig még többnek tűnt a remény a marsi bakteriális életre.

Az új kutatásból viszont kiderül, hogy mindezek a tények megváltoznak, ha az atmoszféra nem elegendő az ultraibolya sugárzás szűrésére. A kutatók a Bacillus subtilis baktériumot tesztelték szimulált marsi környezetben, és egy óráig, ultraibolya sugárzással viszont csak 30 másodpercig bírta. A sugárzást kapott perklorátok a felszín két másik ismert vegyületével, hidrogénperoxiddal és vasoxiddal is kapcsolatba lépett, és mindezek a tényezők együtt baktériumok számára is ellenséges közeggé teszik a vörös bolygót.

Ettől persze a múltban még lehetett élet a Marson, és mélyen a felszín alá bányászva, talán ma is találnánk baktériumokat. Az Exo Mars terepjáró 2020-as missziója közben közel 4 méterre fog leásni. Extremofil, azaz extrém körülményeket túlélő (a Bacillus subtilis nem az), a földieknél is masszívabb baktériumok szintén lehetnek a Marson.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik