Az LG, a Sony, a Panasonic és a Samsung új televíziói

2017 az OLED tévék éve lesz?

2017. január 11. 08:20

Az idei CES alapján úgy tűnik, hogy a felgyorsulhat az OLED televíziók elterjedése. Az LG, a visszatérő Sony és a Panasonic egyértelműen állást foglalt a technológia mellett, a Samsung pedig eggyel tovább is lépett. Divatjamúlttá válik az LCD?

A televíziózást meghatározó technológiák közül most az OLED (Organic Light-Emitting Diode) tűnik hosszútávú győztesnek. Az iparágat ugyan a folyadékkristályos (Liquid-crystal Display, LCD) készülékek uralják, az idei CES egyik tanulsága azonban, hogy 2017 az OLED készülékek áttörésének éve lehet. Ráadásul az LCD-technológián alig újítottak az utóbbi időben. Másik tanulság: elpárolgott az ívelt, hajlított képernyő körüli hype, pedig pár éve még imádták a gyártók, de aztán semmi nem igazolta a nagy felhajtást. A CES-en bemutatott csúcstelevíziók közül egyik sem volt ívelt, az összes kompakt, és ez a tény mindent elmond.

A technológia

A szentjánosbogarak fénykibocsátása által inspirált OLED-technológia az elektrolumineszcencia nevű elektrooptikai jelenségen alapul: elektromos áram vagy mező hatására fényt bocsát ki, világít egy anyag, egész pontosan egy szervesvegyület-réteg. A szerves szénalapú félvezető anyagból készült réteg két elektróda (amelyekből a fény terjedése miatt az egyik gyakran átlátszó) között helyezkedik és nagyon kis helyet foglal el, lehetővé téve a képernyő összes képpontjának és alképpontjának OLED-es fényforrását, valamint minden egyes pixel külön-külön szabályozását.

A folyadékkristályosokkal ellentétben háttérvilágítás nélkül működő OLED televíziók és egyéb kijelzők ezt a jelenséget kiaknázó képalkotási technológiával jelenítenek meg álló- és mozgóképeket. A háttérvilágítás hiányával vált lehetővé a tökéletes fekete szín, és a sokkal kontrasztosabb kép.

De más előnyei is vannak az LCD-vel szemben: a kijelző sokkal vékonyabb, szélesebbek a látószögek, világosabb a kép (annak ellenére, hogy az újabb 4K LCD-k szintén sokat javultak ezen a téren, igaz gyakran a pontosság kárára). És mindez sokkal több mint a 4K.

Hiába a döbbenetes képminőség, elterjedésüket eddig főként hihetetlenül magas áruk akadályozta meg. Most viszont megfizethetőbbek lehetnek. Már a CES előtt is így tűnt, mert például az LG 2016-ban folyamatosan csökkentette az árakat, legolcsóbb, B6 modellje 4 ezer dollárral kezdte a múlt évet, októberben viszont már feleannyiba került, Fekete Pénteken pedig további 200 dollár kedvezménnyel kínálták az 55 colos 4K OLED készüléküket.

A gyártók

A mindenkit elkápráztató, az Engadget szerint a CES 2017 „termékek terméke” új W-sorozat nyilvánvalóan más árfekvés lesz, pozitívum viszont, hogy idén már egyre többen megengedhetnek maguknak OLED-es 4K televíziót. (Az LG-nek egyébként is „szokása”, hogy a las vegasi rendezvényen tart OLED-bemutatót.)

Mivel a televízió-gyártók a CES-en nem jelentenek be árakat, csak annyit közöltek, hogy a fogyasztók meg fognak lepődni az LG W-szériás OLED készülékein. A Best Buy-on egyébként már rendelhető 7999 dollárért a mostani divat alapján minden szuper tulajdonsága mellett még „okosnak” is nevezett, de leginkább faltapétára emlékeztető – és valóban gyönyörűen kivitelezett – tévé.

És már nemcsak a technológia eddigi zászlóshajójaként számon tartott LG fejleszt OLED készülékeket, hanem a 10 éve OLED televíziót elsőként piacra dobó Sony hosszú hallgatás után újra megjelent a színen, ami szintén áresést generálhat. Az XBR-A1E Bravia készülék már-már abszurdan vékony, 55, 65 és 77 colos OLED-panellal, Ultra HD-vel, HDR-rel, mindennel. Legfontosabb újítása az a hangszórókat magába a képernyőbe integráló úgynevezett „akusztikus felület.”

Az LG Crystal Soundja ugyanezt a megoldást használta: a hangszórókat 65 colos kijelzőjébe integrálta. Esztétikailag remek, bár a hangminőség állítólag nem jobb az átlagos tévéhangszóróknál.

A Panasonic szintén bemutatta (második) OLED tévéjét, az EZ1002-t. A Samsung pedig az OLED-et átugró QLED képernyőt jelentett be a közönségnek. A dél-koreai cég korábban egyszer már gyártott OLED tévét, de menet közben annyi mindent elszúrtak, hogy nem került forgalomba. A fény és szín tökéletes keverékét jelentő QLED kvantumpötty fénykibocsátó diódákon alapul, lényege, hogy szerves anyag helyett elektromosan kibocsátott fényt generáló kvantumpötty-réteggel működik.

Áresés ide, áresés oda, a LG OLED tévéi többe kerülnek, mint a legtöbb 4K LCD alternatíva, és a fogyasztók többsége valószínűleg változatlanul a képernyőméretet részesíti előnyben a minőséggel szemben. A televíziózás közeljövője viszont nagyon úgy tűnik, hogy az OLED és a QLED lesz.

vissza a teljes nézetre