Robot füleli, mennyit beszélnek a férfiak és a nők

2017. március 20. 08:30

Különös kísérletet végzett egy svéd robot: megfigyelte, hogy közös tevékenység végzése során a nők vagy a férfiak beszélnek többet. A nők toronymagasan rávertek a férfiakra, gyerekeknél viszont nem volt számottevő különbség.

Kivel figyeltetné férfiak, nők és gyerekek interakciói közti különbségeket? A svéd KTH Királyi Technológiai Intézet kutatói úgy döntöttek, hogy a prémsapkát viselő robotfej, Furhat a legalkalmasabb rá.

A fej azzal a céllal elemez interakciókat, hogy megállapítsa a közösen végzett tevékenységek közbeni különbségeket, egyenlőtlenségeket.

Kilenc napon keresztül kommunikált a Svéd Nemzeti Tudomány és Technológia Múzeum 540 látogatójával. Egyszerre két személy ült egy interaktív asztal mellett, szemben a robottal. Arra kérték őket, hogy virtuális kártyapakliból állítsanak össze sorokat, például történelmi találmányokat ábrázoló képeket rendezzenek kronológiai sorrendbe. Közben a robot érzékelői figyelték, és a rendszer rögzítette, hogy egy-egy személy mennyi ideig beszél.

„Kiderült, hogy remek lehetőség férfiak és nők, felnőttek és gyerekek közti különbségek tanulmányozására” – nyilatkozta elégedetten Gabriel Skantze, a robot egyik fejlesztője.

Amikor két nő próbálta megoldani a feladatot, átlagban az eltöltött idő 45 százalékában beszéltek. Ez a szám férfiak egymás közti kommunikációjában csak 26 százalék volt. Ha egy férfi és egy nő volt a felállás, 28 százalék jött ki, és mindkét fél nagyjából ugyanannyi ideig beszélt.

Skantze és kollégái megállapították, hogy ez a minta csak felnőttekre érvényes. Gyerekek interakciójában a nemi hovatartozás alig játszott szerepet.

Azt is megfigyelték, hogy amikor Furhat a párok kevésbé domináns beszélőjéhez fordult, az illetők beszédesebbé váltak.
 

vissza a teljes nézetre