Itt a zöld beton!

2009. augusztus 14. 17:13

Egy újfajta betonnal csökkenthető az építkezések környezetszennyezése, és széndioxidot nyel el, miközben szilárdul.

2009. augusztus 14. 17:13

A Novacem egy zseniális újítása az új építőanyag, amely CO2-t nyel el, amikor szilárdul. Az Imperial College London újításának alapja a Portland cement, amelyet magnézium-oxiddal és ásványi anyagokkal kevertek, ugyanakkor az új cementből kihagyták a CO2-képződésért elsősorban felelős mészkövet és kalcium-karbonátot. A Novacem komoly segítséget jelenthet a jövőben a globális felmelegedés elleni harcban.

A Portland cementtel ellentétben a "zöld" cement gyártása során is minimális a szén-dioxid kibocsátás, ugyanis jóval alacsonyabb hőmérsékleten égetik a Novacem-et. A tudósok számításai szerint minden egyes tonna Novacem-mel kiváltott Portland cement háromnegyed tonnányival kevesebb CO2-kibocsátást eredményez.

Világújdonság! Itt a "zöld" beton, ami tisztítja a levegőt (epitinfo.hu)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orsi00
2009. augusztus 17. 09:42
Ez a tipikus példája annak, amikor hozzánemértők közölnek egy hírt szenzációként. Aki valaha tanult is valamennyit az építőanyagokról, az tudja, hogy mind a mész, mind a cement széndioxidot köt le szilárduláskor. Ezzel előállni, mint újdonság, nem akármi! De ha már a cementnél tartunk, maga a cementgyártás a nagy CO2 kibocsátó: magas hőmérsékleten >1000 C° égetik a mészkövet klinkerré. Ez a szennyező.
de ki az a Gyurcsányi?
2009. augusztus 14. 19:43
ehh a mészkő "hivatalosan" maga a kacium-karbonát a mészkő vizet tartlmaz (a kristályrácson belül, ezért nevezik kristályvíznek) melyet az égetéssel eltávolítanak a cement az ugye eleve a mészkőből lesz, szóval ha kihagyják belőle a mészkövet/kalciumkarbonátot, akkor miről beszélünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!