Tömeges elbocsátás

2009. október 28. 15:35

Két év alatt 2700 magyarországi munkahelyet szüntet meg a General Electric.

2009. október 28. 15:35
A következő két évben 2570 főt bocsát el a GE Hungary a fényforrás üzletágban Magyarországon; a szakszervezetekkel most folyik az egyeztetés - jelentette be Phil Marshall, a GE Lighting Budapesten európai elnök-vezérigazgatója szerdán. Az energia-divízióban további 128 állás szűnik meg, így összesen csaknem 2700 állással lesz kevesebb a magyar üzemekben (az első híradások 2500 fős elbocsátásokról szóltak).

 

A GE most bejelentett elbocsátása a legnagyobb a gazdasági válság kitörése óta. Volt ugyan olyan nap tavaly november végén, amikor egy nap alatt 3000 ember számára vált nyilvánvalóvá, hogy elveszti állását, de ez nem egyetlen céghez kötődött. Az eddigi rekordtartó az Eybl Hungária és a Foxconn volt 1500 fős elbocsátásokkal, de négyszámjegyű kirúgást jelentett be az Elcoteq (1350 fő), illetve a Magyar Suzuki (1200 fő) is. A kirúgások egy gyár bezárásával járnak majd, a tervek szerint a váci üzem 2011 végéig megszűnik. A legnagyobb vesztes Nagykanizsa, ahol 1750-ből 1300 embert küldenek el: folytatódik ugyan az autólámpák és a kompakt fénycsövek gyártása, de teljesen megszűnik az ipari szűrőket gyártó, alig egy éve Nagykanizsára telepített GE Energy üzem, amely további 128 ember leépítésével jár.

Az elbocsátások végrehajtása után így valamivel több mint 5500 dolgozó maradna a GE magyarországi fényforrásgyártásában. (Ezen kívül a Consumer & Industrial üzletág - amelyhez a fényforrás-gyártás is tartozik - egy másik gyára, a kismegszakítókat előállító ózdi üzem továbbra is ezer embert foglalkoztat majd.) (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!