Közmunka-programok: bizonytalan siker

2011. április 19. 09:36

A konvergenciaprogramban rögzített közmunka-elképzelések sikere nem garantált, ugyanakkor az uniós források több kérdésben is mozgásteret biztosítanak - vélik a Világgazdaság által megkérdezett elemzők.

2011. április 19. 09:36

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a foglalkoztatási kilátásokról a Világgazdaságnak elmondta: a Széll Kálmán Terv negatív ösztönzőkkel próbál hatni a munkaerőpiaci részvételre. A keresletélénkítést Suppán szerint az Új Széchenyi Tervtől várja a kormány.

Suppán felhívta a figyelmet arra is, hogy egyes foglalkoztatási kiadásokat uniós forrásokkal helyettesíthet a kabinet. Az elemző szerint ugyancsak uniós forrásból oldják majd meg az álláskeresési segélytől, bérpótló juttatástól vagy álláskeresési járadéktól elesők munkaerőpiaci integrációját. Suppán Gergely ennek ellenére kérdésesnek tartja, hogy a közmunka-programok kapcsán mennyire találkozik majd egymással a kereslet és a kínálat.

Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője szerint nem ismerhetjük a részleteket, hiszen például nem tudni, hogy csökkentik-e majd a munkavállalói járulékot. Az elemző szerint a közfoglalkoztatás csupán a statisztikák szépítésére alkalmasak és a közmunkából nem vezet út az elsődleges munkaerőpiacra.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freehckr
2011. április 19. 10:46
„elemző szerint a közfoglalkoztatás csupán a statisztikák szépítésére alkalmasak” ... egyrészről, másrészről azért az mégiscsak jobban adja elő magát, ha bizonyos „közhasznú tevékenységért” jár valamiféle juttatás egyszerű „szociális segély” helyett. Illetve sajnos volt alkalmam tapasztalni az elmúlt években baráti körben, hogy milyen az a „tartós munkanélküliség”, az embereket kikészíti a tehetetlenség érzése, jönnek a családi botrányok, veszekedések... Mégiscsak jobb eljárni valahová dolgozni valamilyen összegért, mint otthon dologtalanul lábat lógatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!