Lázár célkeresztjében a McDonald's és a Burger King

2011. június 10. 15:53

Még ebben a hónapban a parlament elé kerülhet a gyorséttermek működését és kínálatát szabályozó javaslat. Lázár János indítványa szerint például csak akkor járhatna valamilyen ajándék vagy játék a gyerekeknek szóló menühöz, ha az megfelel az egészséges táplálkozás kritériumainak.

2011. június 10. 15:53

Várhatóan júliusig a parlament elé kerülhet Lázár János azon javaslata, amely legkésőbb január 1-jétől szabályozná a gyorséttermek működését, kínálatát. A politikus indítványáról szólva elmondta, a gyorséttermek gyermekeknek szóló kínálata reklámozásában különös figyelmet kellene fordítani például a kalóriamennyiségre, a cukorszintre, a zsírösszetételre. Bizonyos kedvezmények csak akkor lehetnének elérhetők, csak akkor járhatna valamilyen ajándék, játék a gyermek számára, ha a menü megfelel az egészséges táplálkozás kritériumainak. Emellett minden terméken pontosan fel kellene tüntetni az összetevőket, és minden gyorsétteremben megfelelő mennyiségű és minőségű tájékoztató anyagot kellene elérhetővé tenni.

Lázár szerint speciális eszközökkel arra kell kényszeríteni ezeket az étteremhálózatokat, hogy a különböző népegészségügyi programokat támogassák. Szerinte nagyon fontos, hogy az állam előírja a kalóriabevitel, a sótartalom csökkentését. Úgy fogalmazott, a célkeresztben elsősorban a McDonald's és a Burger King van, valamint a közétkeztetés, de például a „sarki gyrosos” nincs. Hangsúlyozta, nem áll szándékában a gyorséttermeket korlátozni vagy betiltani. Olyan szabályokról van szó, amelyek Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban működnek. Lázár egyeztetni fog az érintett étteremláncokkal.

A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, hogy javaslatának lesz egy másik része is: konzultálni fog az LMP-frakcióval, amely már régóta szorgalmazza, hogy a közétkeztetésben ugyanezek a szempontok érvényesüljenek az egészséges táplálkozás, az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dinovercotti
2011. június 12. 10:47
Ezek a gyorsétteremláncok szarok, én sem látom nagy örömmel, ahogy a kölykök tobzódnak körülöttük. Viszont nem ezek a kaják jelentik a legnagyobb veszélyt. A látványpékségek kb. ugyanekkora gondot okoznak - mondom ezt annak ellenére, hogy egyébként imádnivalók ezek a cuccok. De kerülöm őket. A magukból kifordul vega-szervezetek indítottak nemrég egy hamburger ellenes kampányt. Úgy általában a húsevés ellen. Azt elfelejtik, hogy a hamburgerben épp az a legkevésbé kifogásolható, amelyet ők elleneznek: a hús. Az emberek 99%-nak fogalma sincs az egészséges táplálkozásról.
Brainman
2011. június 11. 22:02
Egy rakat szar, drágán! Néha, mikor a gyerekkel bemegyek, mert odavan a krumplijukért, akkor bedobok egy hambit, abban a naív hiszemben, hogy talán jobb lett, mint legutóbb... de nem, ugynaz a fűrészpor ízű szar. Az, hogy mennyire egészséges, hidegen hagy: valamiben úgyis fel kell fordulni... ;o) Inkább benyomok a piacon egy jó csípős sült kolbászt mustárral, friss házi kenyér serclijével + Arany Ászok .. Tök egészséges, nem?
GY. F.űegér
2011. június 10. 21:32
Ebbe fogunk beledögleni, ebbe a sok fölösleges szarba, a hamburgerbe, a kólába, az okostelcsibe, a szex-bábuk ruházatába, a kutya-bordélyházba meg a macskáknak tervezett játékokba. A "Csajszámlálóba", a pénzfogó csipeszbe, a Porsche 911-esbe, a plazmatévébe, meg a DVD-lejátszóba, amit a tavaly vett DVD-lejátszó tetejére teszünk, a beépített tévés hűtőszekrénybe. A szívószálakba.
GY. F.űegér
2011. június 10. 21:10
Azért az megnyugtató, hogy ha az emberi faj ki is pusztul, a hamburgerünk túlél minket. Nyomot hagyni, vágyhat-e másra egy civilizált lény?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!