Negatív elemzői vélemény Magyarországról

2011. július 12. 17:47

Hosszú idő után kedden megjelent az első, egyértelműen negatív külföldi elemzői vélemény Magyarországról - írja a portfolio.hu. A Bank of America Merrill Lynch londoni elemzői azon aggodalmuknak adnak hangot, hogy a kormány adósságcsökkentő terve kisebb lesz a vártnál, és így veszélybe kerülhet Magyarország hitelminősítése is.

2011. július 12. 17:47

Három évvel a globális pénzügyi válság kirobbanása után Magyarország ikertöbbletet tud felmutatni, miközben korábban még ikerdeficittől szenvedett - vélekedik Raffaella Tenconi, a Merrill közgazdásza. A meghirdetett költségvetési reformok, valamint az uniós támogatások esetleges devizapiaci átváltása mérséklik az ország kiszolgáltatottságát, azonban egy másik alapvető területen probléma kezd kibontakozni - fűzi hozzá.

Egyre több jel utal ugyanis arra, hogy az államadósság-csökkentő terv sokkal kisebb lesz a korábban feltételezettnél. Ezzel Magyarország sérülékeny marad a külső eseményekre és nem tudja majd biztonsággal a befektetési kategóriában tartani hitelminősítését - fogalmaz lesújtóan a londoni elemző, aki emlékeztet arra: az ország pénzügyi kockázatainak elmúlt hónapokban tapasztalt csökkenése jelentős emelkedést hozott a külföldiek állampapír-állományában.

A Merrill közgazdásza úgy véli, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által alkalmazott szokatlan (unorthodox) gazdaságpolitikai intézkedések már most kezdenek visszaütni. Raffaella Tenconi megjegyzi, az állam stratégiai eszközeinek gyarapítása hosszú távon hozhat hasznot, ám az államadósság lehető leggyorsabb csökkentése és ezen keresztül a tőkeköltségek mérséklése nagyobb előnnyel járna.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2011. július 12. 20:53
Mintha az Unió saját minősítő intézetet akarna a mostaniak elfogultsága miatt./Portugál leminősítés/ Vagy ez ránk nem vonatkozik?
zolka50
2011. július 12. 20:49
As of June 29, 2011, the Total Public Debt Outstanding of the United States of America was $14.46 trillion Trillion magyarul billió, 10 a 12-en. http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_public_debt
Locassen
2011. július 12. 19:29
ez a hölgyike egyébként elég nagy vándormadár, az elmúlt négy évben legalább három munkahelye volt, de mindig jutott ideje velünk foglalkozni: pl.: 2007. február: Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort befektetési csoport londoni Magyarország-elemzője az MTI-nek azt mondta: Simor jelölése nem meglepetés, ami önmagában kedvező. Emellett a jelöltnek jó a szakmai háttere, vannak piaci tapasztalatai, és "viszonylag független a politikától". Tenconi szerint ez utóbbi tulajdonság "jelenleg nagyon fontos, mivel Magyarország szempontjából a legrosszabb egy nem megfelelő képesítésű, vagy egy politikailag elkötelezett jelölt lett volna". http://index.hu/gazdasag/magyar/simor070216/ 2010. április: "Raffaella Tenconi, a Wood & Co. befektetési bank közgazdásza úgy látja: gazdasági szempontból az lenne a legjobb forgatókönyv, ha a Fidesz kényelmes, de csak egyszerű többséget biztosító győzelmet szerezne." http://www.stop.hu/articles/article.php?id=644301 2011. március: "Az elemző szerint feleslegesen alacsony lenne az államadósságra vonatkozó 50 százalékos plafon tekintettel az unió által előírt 60 százalékos értékre és Magyarország kiinduló helyzetére." http://www.napi.hu/print/476689.html Simor jó. Fidesz rossz. Adósság jó.
crm114
2011. július 12. 18:48
"A fogyasztás szenved, a beruházások bővülését pedig több tényező (az üzleti környezet bizonytalansága, az új alkotmány elfogadása, a válságadók sorsa és a ppp-ügyek felülvizsgálata) hátráltatja" Muhahaha, az új alkotmány elfogadása hátráltatja a beruházásokat. Meg a ppp-ügyek felülvizsgálata is nagyon fáj egyeseknek, hát persze. Ugyanaz a műsor, mint tavaly pont ilyenkor, de sokkal alacsonyabb a hangerő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!