Emelnék a nyelvórák számát

2011. augusztus 06. 18:10

A hetedik évfolyamtól bevezetnék a második idegen nyelv tanítását, és emelnék a nyelvórák számát az általános iskolákban - írja a Magyar Nemzet.

2011. augusztus 06. 18:10

Minden középiskolában kötelező lenne két, a szakiskolákban egy idegen nyelv oktatása. A felsőoktatásba való bekerüléshez legalább egy középfokú nyelvvizsgával kellene rendelkezni, és az egyetemeken is kötelező lenne idegen nyelvet oktatni hat féléven keresztül.

A kormány készülő nyelvoktatási stratégiájának eddig néhány pontja szivárgott ki, a Magyar Nemzet azonban megszerezte az oktatási rendszer egészét átfogó tervezetet. A magyarországi idegennyelv-oktatás fejlesztésének koncepciója az óvodától a diplomáig címet viselő tervezet szerint a cél az, hogy az államilag finanszírozott köz- és felsőoktatás biztosítsa két, szakiskolai képzés esetén egy idegen nyelv elsajátítását.

A koncepció szerint a nyelvi képzés átalakítására azért van szükség, mert a magyar munkavállalók hátrányos helyzetben vannak a nemzetközi tudományos életben és a munkaerőpiacon, hiszen nagyon kevesen beszélnek megfelelő szinten nyelveket. A stratégia szerint az idegennyelv-tudás megszerzésének elsődleges terepe a közoktatás. Az óvodában nem teszik kötelezővé az idegennyelv-tanulást, amit elsősorban szervezési nehézségekkel, a folytonosság hiányával és finanszírozhatósági problémákkal indokolnak.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2011. augusztus 07. 03:55
Nagyon dicsérendő kezdeményezés. Bár látom, itt mindenki a "csak angol"-divatot szajkózza, de ez is egy múló divat. Igen, az angol kell, de az csak egy globális eszperantó, másra nem jó. Még egy nyelv is kell. Ez lehet a: -német, mert regionálisan még mindig nagyon fontos, gazdaságilag hasznos, és kulturálisan-történelmileg is a magyar történelem része -francia, spanyol, olasz, orosz - mert gazdaságilag szintén fontos lehet -kínai - nem szorul magyarázatra -szlovák, mert ők is magyarok valahol, ráadásul az ellenség nyelvét jó tudni :) -román, ld. eggyel feljebb :) És aki azt állítja, hogy a kémiaoktatáson múlik, hogy a gyerek a sósavat összeönti-e a hipóval, az menjen már a picsába.
Learten
2011. augusztus 07. 02:11
Lehetne esetleg a második idegen nyelv helyett a magyart esetleg tanítani? Talán kevesebb lenne a funkcionális analfabéta...
picur3ka
2011. augusztus 07. 00:05
Maguk idegenek itten. Huttingerrel, nexttel, Topoval, etc senki nem al le, ha csak nem reszeg.
bigBBCs
2011. augusztus 07. 00:01
"Big lófasz"-t a pesti seggedbe a metszett farkincád mellé. Ha te így vitatkozol, akkor én is így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!