Elfogadták a 2010. évi zárszámadást

2011. október 03. 18:33

Az Országgyűlés hétfőn 233 igen, 101 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett megszavazta a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényt, amelynek értelmében a tavalyi költségvetést 13.168 milliárd 448,1 millió forint bevétellel, 14.057 milliárd 922,6 millió forint kiadással hagyta jóvá parlament, így a tavalyi államháztartási hiány 889 milliárd 474,5 millió forint lett.

2011. október 03. 18:33

Az elfogadott törvény rögzíti: a 2010 májusában hivatalba lépett nemzeti ügyek kormánya azzal szembesült, hogy az előző - Bajnai Gordon által vezetett - szocialista kormány költségvetésében hamis adatok szerepelnek. A költségvetési törvényben leírt főbb számok ugyanis egyáltalán nem feleltek meg a valóságnak: a 3,8 százalékos hiány valójában a 7 százalékot is meghaladta volna.    

A nemzeti ügyek kormányának rendkívüli gazdasági intézkedéseket kellett meghoznia annak érdekében, hogy Magyarország elkerülje az adósságválságot és a saját lábára álljon. Az első és a második gazdasági akciótervvel, a bankadó, a válságadó kivetésével, valamint költségvetési zárolásokkal, államigazgatási fizetési plafon bevezetésével sikerült stabilizálni a költségvetést és megteremteni a gazdasági növekedés feltételeit - olvasható a zárszámadási törvény bevezetőjében.

Az akciótervekben szereplő intézkedéssekkel úgy sikerült stabilizálni az államháztartást - és elkerülni az adósságválságot -, hogy az nem eredményezte a növekedés visszaesését. A GPD alakulását 2010-ben ellentétes hatások befolyásolták, az eredetileg tervezett 0,9 százalékos csökkenés helyett a bruttó hazai össztermék végül 1,2 százalékkal nőtt - ismertette Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a 2010. évi zárszámadásról szóló törvényjavaslat expozéjában a parlamentben.

Az eredeti 2010. évi költségvetési törvény a központi költségvetés hiányát 870,3 milliárd forintban állapította meg a parlament, a teljesítés 889,5 milliárd forint lett pénzforgalmi szemléletben, ami azt jelenti, hogy a deficit 19,1 milliárd forinttal több az előirányzatnál. Ugyanakkor az önkormányzati rendszerben a kialakult 232 milliárd forint deficit jóval meghaladta a tervezett 190 milliárd forintos előirányzatot. Így az államháztartás összes hiánya pénzforgalmi szemléletben 1.121,5 milliárd forint lett, 61,1 milliárd forinttal nagyobb az eredetileg tervezettnél.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2011. október 04. 08:25
OK, fogadjuk el, hogy igaza van a Jobbkéznek. Az idei költségvetést már többször is módosították, konkrétan az eredeti 2 hónapot sem élt, akkora összeget zároltak amit a felszámolt Költségvetési Tanács előre jelzett. Azóta is többször módosult a költségvetés, hogy tartható legyen a hiánycél. Tavaly ez volt a szitu, és végül is tartották a Bajnaiék vállalta hiánycélt. Ebből nekem sok minden következik, csak az nem, hogy Bajnaiék hazudtak. Ha pedig hazudtak, akkor a mostani kormány is pont úgy hazudik mint elődje. Lehet választani... Megjegyzem, a ME szeptemberi válasza szerint nem kell figyelembe venni amit mond...
liberálzöld.
2011. október 04. 08:24
Bocs, kimaradt: "így a tavalyi államháztartási hiány 889 milliárd 474,5 millió forint lett. " Az mennyi a GDP %-ában?
liberálzöld.
2011. október 04. 08:22
1. Nem látom az akcióterv intézkedései közt a MANYUP pénzek lenyúlását. Biztosan nem is volt ilyen. 2. Törvénybe iktattak egy hazugságot (de minimum csúsztatást) "a 3,8 százalékos hiány valójában a 7 százalékot is meghaladta volna " ). Meghaladta, nemhaladta, kis zámolta ki, hogyan, stb. 3. "államigazgatási fizetési plafon bevezetésével sikerült stabilizálni a költségvetést " érdekelne, hogy mennyit spórotak meg ezzel hatalmas ötlettel és az is, hogy mennyivel lett klevesebb az államigazgatásban kifizetett bér. Különös tekintettel a kormányzati szervekre. Mindent egybevetve: frankó kis év volt. Különösen gazdaságilag! És a folytatása is az.
OrangeOrder
2011. október 04. 02:06
Ennyit a Bajnai-féle IMF-professzionalizmusról. És ezeket sírjátok vissza...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!