Observer: A forint válsága Orbán állásába kerülhet

2012. január 09. 10:15

A brit lap egyik cikke kijelenti: a forint válsága Orbán Viktor, vagy legalább Matolcsy György állásába kerülhet. Az Observer másik írása szerint Orbán állampolgárságot ajánl a határon túl élő magyaroknak, ahogyan Hitler tette a csehszlovákiai németekkel.

2012. január 09. 10:15

Az Observer vasárnapi számában Nick Thorpe írt arról, hogy a saját útját járó („maverick”) budapesti gazdaságpolitika gyengíti a forintot és emiatt nagy nyomás nehezedik a magyarországi devizahitelesekre. A magyar kormány most már próbálja biztosítani az IMF/EU hitelt, de az ország továbbra is nemzetközi kereszttűzben maradt: az Európai Bizottság és az európai kormányok élesen bírálják a magyar kormányt, amely kénytelen volt elszenvedni a bóvlivá minősítés megaláztatását is. A cikk szerint a forint válsága Orbán Viktor, vagy legalább Matolcsy György állásába kerülhet. A cikkben idézték Fellegi Tamást, aki szerint „kemény” tárgyalások lesznek Washingtonban. Megemlítették, hogy pénteken tárgyalásokat folytatott Orbán Viktor és a kormány által korábban rendszeresen támadott Simor András, akik a jövőben közösen fognak fellépni a gazdaság stabilitása érdekében. Emlékeztettek arra, hogy a Fidesz 1 millió új munkahelyet ígért, amelyre valóban szüksége van az EU-ban legalacsonyabb foglalkoztatási rátával rendelkező országban. A magyarországi ÁFA az EU-ban rekordnak számító 27 százalékra emelkedett, ami tovább ront a foglalkoztatási helyzeten.

Idézték Orbán Viktort, aki szerint az országnak idén szüksége lesz az „esőkabátra”. Kitértek arra, hogy a Le Monde múlt héten fasiszta vezetőnek ábrázolta Orbán Viktort karikatúrájában. Hack Péter a lapnak kijelentette: ő nem gondolja, hogy a kormány diktatúrát épít. Szerinte a kormány elszámította magát. Schöpflin György Hack Péterhez hasonlóan úgy vélekedett, hogy a válság miatt inkább a Jobbikhoz fordulhatnak a csalódott emberek, mint a baloldalhoz. A cikk szerint az elmúlt hetek egyik legérdekesebb fejleménye, hogy a jobboldali Heti Válaszban és Magyar Hírlapban is jelentek meg kritikák a kormánnyal szemben az utóbbi időben. A cikk szerint kérdéses, hogy Orbán Viktor lemond-e mint Silvio Berlusconi, vagy hivatalában marad, hiszen nem azért várt 8 évet ellenzékben, hogy 20 hónap után távozzon.

A lapban megjelent másik írás, Will Hutton cikke szerint az elmúlt hét egy újabb rossz hét volt a nyugati felvilágosodás tradíciói szempontjából. A cikk szerint hétfőn Orbán Viktor és erőteljesen konzervatív kormánya életbe léptette az új alkotmányt, amely diszkrecionális befolyást biztosít saját maga számára a média, a bíróságok, a központi bank és még a személyes lelkiismeret területén is. A cikk szerint nincs elválasztva a törvényhozó, végrehajtó és igazságszolgáltató hatalom Magyarországon, az abortusz és a melegek házassága pedig tilos. Orbán állampolgárságot ajánl a határon túl élő magyaroknak, ahogyan Hitler tette a csehszlovákiai németeknek. Az EU Magyarország elleni fellépéséről a cikk megállapította, hogy túl későn következett be – írja a Médianéző.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2012. január 09. 11:54
Ami az állampolgárságot illeti, gondolom a következő számában az Observer majd arról fog írni, hogy micsoda fasiszta dolog az, hogy az egykor Hitler-szövetséges Románia minden kérelmező moldáv állampolgárnak megadja a román állampolgárságot. Ugyanúgy mint Hitler tette ezt a Csehszlovákiában élő németekkel...
OrangeOrder
2012. január 09. 11:46
Ezek nem egyszerűen csúsztatások, hanem aljas hazugságok. Sőt: demokratikus választásokon győzedelmeskedett... pont,mint Hitler.
tarackos
2012. január 09. 11:39
Silvionak volt hová menni, van egy fociklubbja, Vikinek az óltakarítás maradna ez pedig nem egy vonzó alternatíva. Ezért végig kapaszkodni fog a székébe még ha beledöglünk is...
Claypool
2012. január 09. 11:37
Ezt is csak egy metszetf..szú írhatta,aki csak a nagy orra miatt nem tudja lesz..pni magát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!