Hoffmann: Baltázni kell a tananyagot

2012. március 07. 20:46

Hoffmann Rózsa szerdán az Inforádióban beszélt a Nemzeti Alaptantervről – a beérkezett vélemények alapján az oktatási államtitkár állítólag a tananyag megkurtítására utasította a szakembereket.

2012. március 07. 20:46

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerdán az Inforádió Aréna című műsorában beszélt a Nemzeti Alaptantervről, amelynek társadalmi vitája pénteken zárult le. Mint elmondta, a beérkezett vélemények első feldolgozása már megtörtént.  A politikus szerint „generális véleményként” fogalmazódott meg, hogy túl sok a tananyag. „Ezen még valahogy lehet változtatni, kiadtam a jelszót, hogy baltát a kézbe, baltázni a tananyagot, és azon kívül ellenőrizni, valóban így van-e, vagy ez csak benyomás” – fogalmazott az államtitkár.

Az oktatási államtitkár az irodalom és a történelem esetében az egyes szerzők szerepeltetésére vonatkozó észrevételekre azt mondta: alapvetően a tudomány álláspontját kell követni, vannak az irodalomtudománynak kikristályosodott „gyöngyszemei”, akiket nem szabad elhagyni. Akiknél bizonytalan a megítélés, azokat a szabadon választható kategóriába kell sorolni, azaz választható lenne, tanítják-e azt az adott szerzőt vagy művet, vagy sem – jelezte.

Még mindig jönnek azonban olyan vélemények is, hogy „tantárgyiasítsanak” ilyen vagy olyan ismeretet, amelyek korábban nem léteztek az oktatásban – folytatta Hoffmann Rózsa, aki kiemelte: az ilyen igényeknek valószínűleg nem nagyon tudnak majd megfelelni, mert ez nem fér bele az időkeretbe. Példaként említette, hogy a lovaglást nem lehet kötelező tantárggyá tenni eszközigénye miatt. Jogos igénynek nevezte a fogyasztóvédelem oktatását, amit mindenképpen beillesztenek az életvitel és erkölcstan területébe.

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
StG
2012. március 08. 12:00
"kiadtam a jelszót, hogy baltát a kézbe, baltázni a tananyagot, és azon kívül ellenőrizni, valóban így van-e, vagy ez csak benyomás" Lehet, hogy fordítva (először ellenőrizni, utána baltázni) szerencsésebb lenne.
Secnir
2012. március 08. 07:05
"Jogos igénynek nevezte a fogyasztóvédelem oktatását, amit mindenképpen beillesztenek az életvitel és erkölcstan területébe." az Életvitelt és az Erkölcstant humán szakosok felvehetik? vagy általános 6.-tól kezdődik majd?
_atti
2012. március 08. 06:47
Szerintem meg Rózsikát kéne onnan baltával kizavarni!
nyugalmazott tanár
2012. március 07. 21:28
"az oktatási államtitkár állítólag..." Beszélik a buszon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!