Mesterházy programalapú szövetséget kötne

2012. március 22. 19:58

Mesterházy Attila szerint az MSZP célja a negyedik köztársaság felépítése kell hogy legyen, és fontosnak, hogy a szocialista párt a következő két évben programalapú szövetséget kössön. Az MSZP elnöke erről az Iránytű című dokumentum vitáján beszélt.

2012. március 22. 19:58

Mesterházy Attila szerint az MSZP célja a negyedik köztársaság felépítése kell hogy legyen, és nem az 1989-es állapotok helyreállítása vagy a visszatérés a 2010 előtti kormányzati politikához. A szocialista párt elnök-frakcióvezetője a Politikatörténeti Intézet csütörtöki budapesti rendezvényén, ahol az MSZP ideológiai alapelveit rögzítő Iránytű című dokumentumot vitatták meg társadalomtudósok és párttagok részvételével, elmondta: a szocialisták 2006-ban elkövették azt a hibát, hogy mást ígértek a kampányban, mint amit kormányon tenni kényszerültek. Az MSZP nem eshet újra ebbe a hibába, 2014-ben nem győzhet megvalósíthatatlan programmal - hangsúlyozta, megjegyezve: ezért lényeges az Iránytű, amely a május 1-jére elkészülő MSZP-s szakpolitikai javaslatok ideológiai alapját képezi.

Mesterházy Attila fontosnak nevezte, hogy a szocialista párt a következő két évben olyan programalapú szövetséget kössön az erre nyitott demokratikus pártokkal és civil szervezetekkel, amelynek nem egyszerűen Orbán Viktor leváltása a célja, csupán eszköznek tekinti a negyedik köztársaság felépítéséhez és a stabil kormányzáshoz.

Lengyel László közgazdász, politológus elsősorban azért bírálta az Iránytűt, mert véleménye szerint nem ad megfelelő választ arra, hol van Magyarország helye a válsággal küzdő Európában. A Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója ugyanakkor helyesnek ítélte, hogy az MSZP a programírással a kormányzóképességét akarja bizonyítani. Boros László jogszociológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldalnak a mélyszegénységben élőkön kívül a fogódzó nélkül lebegő, bizonytalan helyzetű középrétegeket is képviselnie kell. Krémer Ferenc szociológus azt mondta: az orbáni uralom azért is jöhetett létre, mert az 1989-es szisztéma szétmállott, senki sem hisz benne.

Több társadalomtudós írásban juttatta el véleményét az Iránytűről a vita szervezőinek. Tamás Pál szociológus azt jegyezte meg, hogy az MSZP-ről mára lekopott a baloldaliság és a kormányzati szakértelem imázsa, amely a kilencvenes években alakult ki. Szerinte a szocialistáknak ezek meglétét kell újra bizonyítaniuk, de ezt nehezíti, hogy a Fidesz az elmúlt években „az MSZP-re bízta”, hogy védje a kapitalizmusnak azt a változatát, amely világszerte pazarlóan és kártékonyan működik. Ágh Attila politológus a többi között arról írt, hogy az MSZP-nek „hármas tisztítótűzön” kell átmennie, leküzdve a korrupciót, bizonyítva kormányzóképességét és stratégiai programot kidolgozva a „tötyörészés” helyett.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vizigót
2012. március 22. 22:32
Iránytű. Az, ja, meg a vergődés, a hiteltelenség mocsarában.
Kosinva
2012. március 22. 21:09
Ahogy láttam minél jobban erőlködik az MSZP, hogy megfojtsa az LMP-t, annál jobban ássák el az LMP szemében magukat. Ez így nem fog menni fiúk és lányok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!