Hesna: Nehéz meghatározni a vállalható veszély mértékét

2012. április 12. 19:27

Al Ghaoui Hesna a háborús tudósításokról, Sáfrány József és Tóth Zsolt Marcell a természetfilmekről, Siflis Zoltán pedig a filmkészítés általános változásairól beszélt csütörtökön az Itt a pont című nemzetközi médiakonferencia első napján.

2012. április 12. 19:27

Médiaetikai kérdésekről, a dokumentumfilm-készítés értékeiről, módszertani kihívásairól, filmfesztiválokon szerzett tapasztalataikról tanácskoznak a Zsűrizésről a közmédiában – Itt a pont címmel, Budapesten csütörtökön kezdődött kétnapos nemzetközi konferencián, amelyet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szervezett hazai és határon túli munkatársak, független producerek és a média iránt érdeklődő diákok számára.

Al Ghaoui Hesna szerkesztő-riporter a háborús tudósításairól szólva azt hangsúlyozta, hogy az egy-egy emberi sorson keresztül bemutatott események közel vihetik a nézőhöz a távoli országok eseményeit. Ez a fajta riport- és dokumentumfilm-készítés a nemzetközi fesztiválokon is rendre sikert arat. Mint mondta, nehéz egyértelmű szabályt megfogalmazni arról, hogy háborús térségekben milyen veszélyt szabad vállalniuk az újságíróknak, operatőröknek munkájukban.

Siflis Zoltán délvidéki rendező-operatőr azt hangsúlyozta, hogy a filmes témák megközelítése, feldolgozásuk stílusa megváltozott az utóbbi években, a narráció és a pattogó, gyors képi ritmus túlsúlyba került a dokumentumfilmes metakommunikációs eszközök alkalmazásának rovására. Az ismeretterjesztő természetfilmek készítésével foglalkozó Sáfrány József rendező arról beszélt, hogy ismerni kell a néző befogadóképességének határait, a filmkészítőnek fel kell mérnie, kinek szánja a készülő alkotást, a véres, háborús jelenetek bemutatása nem lehet öncél.

Tóth Zsolt Marcell, a Természetfilm.hu tudományos műhely alapítója elmondta: nemzetközi fesztiválok tapasztalatai azt mutatják, hogy az új nézői igények, a feldolgozásra érdemes új témák felismerésével kerülhet vissza a világ élvonalába az ötvenes-hatvanas években úttörőnek számító magyar természetfilmezés. Hangsúlyozta, hogy a nézők és zsűrik egyre szigorúbb etikai elvárásait is figyelembe kell venniük a filmkészítőknek, ugyanakkor egyre látványosabb felvételi módszereket kell alkalmazniuk.

A konferencia második napján, pénteken az egyszemélyes stáb, a video journalist (videó újságíró), az online tartalmak és a nemzetközi koprodukciók témáival foglalkoznak az előadók és a résztvevők.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!