Navracsics: Orbán szabadsága magánügy

2012. április 11. 12:53

A közigazgatási és igazságügyi miniszter közlése szerint a miniszterelnök nem köteles nyilvánosságra hozni a szabadsága alatti tevékenységével kapcsolatos adatokat.

2012. április 11. 12:53

Orbán Viktorhoz Varju László, a Demokratikus Koalíció egyik politikusa fordult írásbeli kérdéssel annak tisztázását várva: jól érti-e, hogy a mindenkori miniszterelnök szabadsága (mikor megy szabadságra, mennyi időre és hová) a kormány szerint nem köz-, hanem magánügy, és hogy ezekről a kérdésekről a kabinet szerint még utólagosan sem kell tájékoztatni a közvéleményt. „Ugyanez volt-e a felfogásuk az előző két kormányzati ciklus idején, ellenzékben is? Ha igen, úgy miért követelték akkoriban rendszeresen a miniszterelnöki szabadság említett részleteinek nyilvánosságra hozatalát?” – kérdezte.

A miniszterelnök helyett válaszoló Navracsics Tibor erre azt közölte: „Mivel a szabadság alatti tevékenység annak lényegénél fogva az érintett személy által ellátott közfeladattal nincs összefüggésben, az a magánszemély közfeladattal össze nem függő személyes adata”, amelynek nyilvánosságra hozatalára sem az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, sem más jogszabály alapján „nem áll fenn jogi kötelezettség” – írta.

Varju László korábban már érdeklődött arról, hogy Orbán Viktor idén volt-e már szabadságon, amelyre – szintén Navracsics Tibortól – március 21-én azt az írásbeli választ kapta: a miniszterelnök - aki az általános szokásnak megfelelően szabadsága idejére mindig lemond a személybiztosításról – az idei esztendőben egy napot volt szabadságon. Hozzátette: a szabadságok alatti magánutak célját éppen azért nem hozzák nyilvánosságra, hogy lehetőség legyen a személybiztosításról történő lemondásra.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
buckafej
2012. április 11. 14:17
A politikus szabadsága abban az esetben közügy, ha pl. katasztrófahelyzetben azt nem szakítja meg, mint pl. Medgyessy az árvíz idején, vagy, hogy más példát is hozzak Putyin a Kurszk tengeralattjáró katasztrófája idején. Vagy akkor ha olyan helyre utazik, ahová nem illik politikusnak pl. Kuba, ráadásul a Naptévében egy felvételről menő műsorra odaírják, hogy ÉLŐ. Szóval szabadsággal kapcsolatban is lehet hibázni. Egyébként pedig a pihenés nekik éppen úgy jár, mint bárki másnak, és ezzel foglalkozni "békeidőben" hülyeség. Ha baj van, elvárható, hogy a szabadságot megszakítsák, de ez természetes egy vidéki polgármester esetén is. Jó esetben a szabadság magánügy, esetleg egy cikk a Blikk, vagy a Story oldalain.
egysegelem
2012. április 11. 14:14
Kivetelesen igazuk van, semmi koze senkinek ahhoz, hogy a min. elnok hol nyaral. Az egyetlen jogos dolog, ami miatt megis felvetheto, hogy a Fidesz mint ossze basztatta Gyurcsanyt meg Medgyessyt, hogy hova jar nyaralni. De ezt leszamitva, teljesen ertelmetlen ezen ragodni, maganpenzbol oda megy, ahova akar.
heep
2012. április 11. 13:54
Szeretem amikor a politikusok ilyen az ország sorsát, gazdasági helyzetét alapjaiban meghatározó témákban szívatják egymást, foglalják a média felületet. Hogy ennyire van arányérzékük, nem hagyják magukat olyan tyúkper jelentőségű dolgokkal elterelni mint, hogy 300 forint az euró, hogy a valós munkanélküliség valahol 15-20% körül van, hogy az IMF már nyíltan zsarolja az országot, hogy a nemzetiségeink már biztosan élhetetlenné teszik az országot 15-20 éven belül stb.
drieno
2012. április 11. 13:45
a baller miniszterelnökök szabadságával kapcsolatban azért vetődtek fel kérdések, mert közben éppen hatalmas árvíz, mint a d209 idején, a fél ország víz alatt volt, vagy éppen gazdasági világválság tört ki, csupa olyasmi, amire reagálni kellett volna, amilyen események miatt más országokban azonnal összeül a kormány és esetleg hetekig nyomják egyfolytában, amíg a problémakezelésre ki nem találnak valamit, amit nyomban életbe is léptetnek - pl a németek gazdasági élénkítő csomagja a válság kitörése után, egyfolytában kormányülés volt, a bundestag meg készenlétben ücsörgött, hogy ha kell, gyorsan meg bírják szavazni a szükséges lépéseket ezzel szemben a böszme előkerült pár nap múlva, és kijelentette, hogy a magyar (sic!) bankrendszer stabil...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!