Matolcsy: Évtizedekre konszolidáltuk az államháztartást

2012. május 11. 17:26

A nemzetgazdasági miniszter egy fórumon azt mondta, a kormány nem évekre, hanem évtizedekre konszolidálta az államháztartást. Matolcsy György a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton úgy fogalmazott, az állam pénzügyeinek rendbetétele miatt közel állunk ahhoz, hogy jövőre egy ma senki által nem elképzelhető növekedési ütemet érjünk el.

2012. május 11. 17:26

Mi nem a következő évekre, hanem a következő évtizedekre konszolidáltuk a magyar államháztartást” – jelentette ki Matolcsy György a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton rendezett fórumon pénteken. A politikus szerint az állam pénzügyeinek rendbetétele miatt „nagyon közel állunk ahhoz, hogy jövőre egy, ma senki által nem elgondolt, és elképzelhető növekedési ütemet érjünk el”. Eközben pedig kiszámítható módon követheti az ország a csökkenő hiány, államadósság és adószint politikáját – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy megjegyezte: az állam pénzügyi szanálását követően, „a második félidő, aztán a hosszabbítások” legfontosabb kérdése a növekedés és a munkahelyteremtés. Ezért a következő két év során „minden csepp energiánkat  magyar gazdaság növekedésének fenntartására, gyorsítására és a magyar üzleti szektor munkahelyteremtő képességének erősítésére kell felhasználni”. Rossz hírként említette, hogy az uniós forrásokkal „baj van”, mintegy ötezer milliárd forint összeget nem hívtak le, és élő kockázat, hogy a korábbi, hibás rendszer miatt akár több ezer milliárdos keret „ragadhat benn”.

A miniszter arról beszélt hallgatósága előtt: ma érteni kell, hogy a 2008-ban kitört válság után más a világ, mint a megelőző 25-30 évben volt, és az új világ első számú törvénye, hogy az államnak nem szabad eladósodnia. A második ilyen törvényként a munkaközpontúságot említette, az 56 százalékra emelkedett foglalkoztatottsági mutató is nagyon alacsony szint; „fel kell mennünk a 75 százalékos angolszász-amerikai szintre, és akkor még mindig nem leszünk ott, ahol Kelet-Ázsia, ezen belül Kína: 85 százalékon”. „Nagyon fontos a pénzgazdaság, fontos a bankszektor, fontosak a hitelintézetek - de a legfontosabb a reálgazdaság” – jelentette ki Matolcsy György. 

A tehetséggondozás fontosságát hangsúlyozva a miniszter arról beszélt: az elmúlt években is az a település jutott előre, ahol volt egy tehetséges, kreatív, jól szervező, tisztességes, elismertséget méltán kivívott szervező ember. „Nem engedhetjük meg, hogy ezekben az években a Magyarországról okkal-joggal eltűnő, a világ felé eltűnő tehetséges magyar fiatalok ne jöjjenek vissza. Vissza fogjuk őket vezetni, vissza fogjuk őket hívni. De most csak tanuljanak, menjenek, nézzenek, vállalkozzanak, és utána itthon bontakoztassák ki a tehetségüket” – fogalmazott.  Szólt arról is: egy fogyó országban „nemigen lehet sikert elérni”, ám a népesedési trendforduló első apró jelei már mutatkoznak. Kiemelte: az egykulcsos, a középosztályt segítő adórendszer eredményeként a 40-50 ezernyi, három- és többgyerekes családok reálkeresete tavaly 19 százalékkal nőtt, és már több gyermek születik a korábbinál. Lényegesnek nevezte, hogy „világszínvonalú közlekedési infrastruktúra” megteremtésével tegyék kiaknázhatóvá az ország geopolitikai helyzetét, emellett lényeges szempontnak nevezte a világszínvonalú oktatás megteremtését is.

Összesen 315 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2012. május 13. 23:21
Ökör.:((
Himalája
2012. május 12. 09:42
"A szakember szerint a kabinet azzal a társadalompolitikai elképzeléssel fogott munkába, hogy nemzeti középosztályt teremt" Hát igen. Demokráciában a középostályt úgy kell megteremteni. Már nem azt a vilgot éljük mint valaha, amikor az létre tudott jönni saját magától is. És ugyebár manapság ehhez az összes többi adófizető pénze kell. Éljenek az adók, lessz középosztályunk!!! Hacsak közbe nem jön egy újabb válság, mert akkor az emberek befizetett pénzét elvitte a cica.
liberálzöld.
2012. május 12. 09:25
"Évtizedekre konszolidáltuk az államháztartást" Ez szó szerint azt jelenti, hogy az adók nem csökkennek sem számban, sem mértékben az elkövetkező évtizedekben. Feltéve (és nem efogadva) persze, hogy hatalmon marad a bówling csapat.
krisztoforo48
2012. május 12. 08:02
Matolcsy nem lett volna jó agit-proposnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!