Matolcsy: 48 milliárdba kerülne a családi adókedvezmény kiterjesztése

2012. szeptember 19. 08:50

Matolcsy György szerint a jövőben jelentkező problémákat eredményezhet a családi adókedvezmény KDNP által javasolt kiterjesztése, amelynek maradéktalan megvalósítása a jelenlegi számítások szerint mintegy 48 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.

2012. szeptember 19. 08:50

Matolcsy Györgyhöz az MSZP-s Kiss Péter fordult írásbeli kérdéssel a témában. A szocialista politikus emlékeztetett: a KDNP – mivel az alacsony jövedelmű többgyermekes családok nem minden esetben tudják kihasználni a jelenlegi adókönnyítést – azt javasolta, hogy akik az adójukban nem tudják érvényesíteni a kedvezményeket, azok a munkavállalói járulékukból is megtehessék ezt. Matolcsy György válaszában közölte, hogy a KDNP javaslatát szakértői vizsgálatnak vetették alá, amely még tart. Számításaink jelenlegi állása szerint a szóban forgó felvetés maradéktalan megvalósítása mintegy 48 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.

Hozzátette: mivel a javaslat céljával alapvetően egyetértenek, tovább vizsgálják a megvalósítás lehetséges módozatait. „Ennek során arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a társadalombiztosítás rendszerében az egyéni járulékok megfizetésével a magánszemély állami szolgáltatásokra válik jogosulttá, ez a járulékfizetés alapozza meg például a nyugdíjra, az egészségügyi ellátásra és a táppénzre való jogosultságot is. Ezért az egyéni járulékok terhére biztosítandó bármilyen kedvezmény bevezetése további – nagyrészt a jövőben jelentkező – súlyos problémákat vethet fel, amelyeket szintén kezelni kell” – írta válaszában a tárcavezető.

A miniszter kitért arra is: a javaslat „minden részletéről döntés még nem született”, a bevezetés módjáról és idejéről az említett vizsgálatok eredményeinek függvényében adnak majd tájékoztatást azzal, hogy a miniszterelnök szeptember 10-i, napirend előtti felszólalásában rögzített 2014-es határidő irányadó. Megerősítette, hogy a kormány továbbra sem mond le arról a politikáról, amely a gyermeket nevelő, dolgozó szülők munkabérének a gyermeknevelés költségeit fedező részét a családoknál hagyja, nem adóztatja meg. „Reményeink szerint a gazdasági fejlődés megindulásával növekedni fognak a jövedelmek is, és így minden szülő képes lesz arra, hogy az őt megillető családi kedvezményt a jelenlegi szabályok fennmaradása esetén is teljes összegben tudja érvényesíteni” – zárul Matolcsy válasza.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mimes
2012. szeptember 19. 12:57
Azért a nagy fideszes gazdasági tündérmese meg van? „Reményeink szerint a gazdasági fejlődés megindulásával növekedni fognak a jövedelmek is, és így minden szülő képes lesz arra..." Rágjuk meg kicsit az első szót: "Reményeink" Azért az ember egy gazdasági minisztertől többet várna, mint a reménykedést. Ide vezetett az, hogy egyre nagyobb adóterheket raktak mindenkire, és csodálkoznak, hogy pénz nélkül nem indul be a gazdaság és elmaradt a bébibumm. Megdöbbentő! Megjegyzés: Jó lett volna a Mol-plakett 500 milliárdját (IMF-kölcsönből) mondjuk adócsökkentésre fordítani a szocializmus építése helyett, mi?
liberálzöld.
2012. szeptember 19. 10:50
"Matolcsy: 48 milliárdba kerülne a családi adókedvezmény kiterjesztése" Kit érdekel ez az ortodox x@rság? Számokkal bíbelődni? Ugyan már!
nyuggközgazda
2012. szeptember 19. 10:40
És mennyibe kerül a sérthetetlen dogmává avatott " egykulcs "
bigyomail
2012. szeptember 19. 10:31
A családi adókedvezményt nem kterjeszteni kell, hanem megszüntetni. Valaki mondja már el nekem, hogy én, aki elég jól élek, miért kapok a gyerekek után családi pótlékot, vagy mit és miért kapok nem kevés adókedvezményt, ami így gyakorlatilag több, mint amit az általam alkalmazott segédmunkások fizetésként kapnak? Miért kellene ezt még jobban kiterjeszteni? Inkább meg kellene szüntetni az egészet. Az államnál maradna egy rakat pénz, amit mondjuk arra használhatna, amit az IMF is javasolt: csökkenthetnék belőle az alacsony jövedelműek jövedelemadóját. Mondjuk nekem így is jó, mint ahogy a politikusoknak is, akiknek szintén magas a jövedelme, de néha azért értelmes lenne másokra is gondolni, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!