Közepes almatermést jósol Budai Gyula

2012. szeptember 28. 15:40

Az idén jó közepes mennyiségű almatermés várható, a szaktárca pedig mindent megtesz azért, hogy a vásárlók figyelmét ráirányítsa a kiváló minőségű termékre - hangsúlyozta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára egy, a magyar almát népszerűsítő rendezvényen, Budapesten.

2012. szeptember 28. 15:40

Budai kifejtette: európai uniós támogatás igénybevételével, iskolai program keretében lehetővé tették, hogy szeptembertől minden gyerek kapjon almát, amelyet pályázaton kiválasztott termelők biztosítanak.

Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kiemelte: az elmúlt időszakban csökkent Magyarországon az almafogyasztás. Jelenleg 15-20 kilogramm alma fogy évente személyenként, ezt szeretnék növelni 25-30 kilogrammra a népszerűsítő kampány segítségével. Szólt arról, hogy a zöldség-gyümölcs ágazat képes lenne az évi egymillió tonna zöldség és gyümölcs előállítására, ezt nagyban segítik majd a kertészet- és ültetvénykorszerűsítési program keretében elérhető támogatások. A gyümölcstermesztésben az alma továbbra is „zászlóshajó” szerepet tölt be – tette hozzá.

Mártonffy Béla elmondta: becsléseik szerint az idén Magyarországon 30 ezer hektáron 450 ezer tonna alma terem, amely több a tavalyinál, de 150 ezer tonnával kevesebb a lehetségesnél. Hozzátette: az idén a magyar almaültetvényeket kevesebb természeti kár érte, mint a csonthéjas gyümölcsökét, így jó közepes termés lesz. Az alma 70 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik.

Mártonffy az alma felvásárlási árait elfogadhatónak nevezte, az ipari almáért 28-30, az étkezésiért 80-120 forintot adnak kilónként. A zöldség-gyümölcs terméktanács elnöke szerint stabil belső piacot kell teremteni az almának, és ha ez megvan, akkor tud az export is sikeres lenni.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. szeptember 28. 16:10
Alma!
gabuci
2012. szeptember 28. 16:06
Ez a jóslás még az elött, vagy utána volt-e, hogy bocsánatot kért Gyurcsánytól és Bajnaitól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!