Koltay: Sok minden, ami kritizálható, ORTT-s maradvány

2012. november 16. 14:45

A Mérték Médiaelemző Műhely kritikus hangnemben ismertette kutatásainak eredményeit az új médiatörvény alkalmazásával kapcsolatban. Koltay András, a médiatanács tagja úgy védekezett: sok minden, ami kritizálható, az ORTT-s maradvány.

2012. november 16. 14:45
Bánlaki Dalma Stella

A médiatörvény alkalmazásának tapasztalatait a Mérték kutatása alapján csütörtökön Nagy Krisztina és Lehóczki Zsófia ismertette. Ennek keretében leszögezték: a pályázati eljárások az új médiatörvény nyomán nem változtak, maradt a korábbi struktúra és értékelési rendszer. Nagy Krisztina megjegyezte ugyanakkor: az elmúlt időszakban szinte egyik eljárás sem zárult le időben.

A kutatásból az is kiderült: a hatóságnak voltak preferált szereplői, akik elnyerték a frekvenciákat – így a Mária Rádió, vagy a Lánchíd Rádió. Kiderült: inkább a már működő rádiók kaptak lehetőséget a megszólalásra, valamint hogy a pályázatok egyharmada eredménytelen lett. Koltay András, a Médiatanács tagja az elhangzottakra úgy reagált: sok minden, ami kritizálható, az ORTT-s maradvány. A preferált szereplőkről, vagyis a Mária és Lánchíd rádiókról közölte: frekvenciáik talált frekvenciák voltak, nem mástól vették el a műsorszolgáltatási jogosultságot.

Ha a médiatanácsnak volt mérlegelési lehetősége, nem támogatta a piaci terjeszkedést – ismertette Nagy. A budapesti rádiós piac sajátos szerkezetű; a rádiók háromnegyede közösségi, ez pedig torz és abszurd helyzet, amelyet a jelenlegi pályáztatási folyamat tovább erősít – jelentette ki.

Lehóczki Zsófia arról beszélt: a Mérték célja a tartalomkontroll-elemzéssel az volt, hogy megvizsgálja, a médiahatóság ki tudja-e tölteni a keretet, amelyet a jogszabályalkotáskor megadott. A tartalomelemzés során a Médiakutató a kiegyensúlyozott tájékoztatást, az emberi méltóság védelmét, a gyűlöletkeltést és a gyermekvédelmet vizsgálta. Lehóczki felhívta a figyelmet: újdonság, hogy kiegyensúlyozottsággal kapcsolatos panaszt bárki benyújthat. Megjegyezte: a benyújtott panaszok négyötöde a Jobbiktól származott.

Az emberi méltóság védelmével kapcsolatban sokkal több részletszabály jelent meg a törvényben, mint eddig. Ezzel, és a gyűlöletkeltés fogalmával kapcsolatban elhangzott: az ilyen esetek száma jelentősen csökkent. A gyermekvédelemről szólva Lehóczki tudatta: egyharmadára estek vissza témához kapcsolódó esetek. Hozzátette: kizárólag ismételt hibázás után, enyhe, pár tízezer forintos büntetéseket szab ki a hatóság, ami véleménye szerint pozitívum.

A tartalomelemzésről Koltay azt mondta: ő nem látta azokat a tág kereteket, amelyeket Lehóczki Zsófia említett. Megjegyezte: mára sok ponton korrigált is már a jogalkotó, így a határok még világosabbá váltak.

Koltay leszögezte: szerinte nagyon jó dolog, hogy az ORTT gyakorlatával ellentétben az NMHH nem veszi fel a hírszerkesztő szerepét, és nem kéri számon a médiumokon a kiegyensúlyozott tájékoztatást. Arról, hogy a panaszlehetőség mindenki előtt megnyílt, szintén pozitívan nyilatkozott: a cél a tájékoztatás, és hogy a közönség több állásponttal szembesüljön. Arra, hogy kevés az ügy, Koltay azt felelte: az ORTT ítéleteinek számához hasonlítva a médiatanács aktívabban végzi munkáját.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!