Patai: Igazságtalan terheket raknak a bankrendszer vállára

2013. szeptember 19. 17:03

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke úgy véli: a kormány a status quo, a fennálló helyzet megváltoztatására törekszik a hazai bankrendszerben.

2013. szeptember 19. 17:03

Patai Mihály, aki egyben az UniCredit Bank Hungary elnök-vezérigazgatója is csütörtökön Budapesten, a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara és más kereskedelmi kamarák közös rendezvényén azt mondta: a magyar bankrendszer 2013-ban a hét szűk esztendő közepén van, ez a negyedik év, amikor ismét veszteséges lesz, a korábbi évekhez képest 30 százalékkal visszaesett a vállalati hitelállomány, ez előrevetíti, hogy a következő években csak szerény gazdasági növekedésre lehet számítani.

A devizahitelek kapcsán a bankszövetség elnöke megismételte: „nem lehet rövid időn belül mintegy 12 milliárd svájci frankot átváltani”, megfogalmazása szerint ez még Svájcnak is nehézséget jelentene. Elmondta: örül annak, hogy a jegybank elnöke is kiállt amellett, hogy ekkora összeget nem lehet egyszerre átváltani. Hozzátette: személy szerint hosszú, 10 évre szóló megoldásra készül, már csak azért is, mert a még fennálló, főleg svájci frank alapú devizahitelek átlagos futamideje 13,5 év.

Kifejtette: bizonyos bankok olyan helyzetbe kerültek, hogy át kell értékelniük a magyarországi jelenlétüket, a legegyszerűbb megoldás az összehúzódás, de lehet szó kivonulásról is, ekkor el kell adni a bankot. Ezzel együtt a magyar bankrendszer rendkívül stabil, a magyar bankok tőkemegfelelési mutatója magas – tette hozzá. A bankszövetség elnöke szerint a „darwinizmus” elve érvényesül a magyar bankrendszerben is, folyik a kiválasztódás, amit a kormány törekvései, intézkedései még segítenek, gyorsítanak is.

Patai Mihály elmondta: a kormánynak a status quo megváltoztatására van stratégiai elképzelése. „A status quo úgy változik meg, hogy szerintem igazságtalan és helytelen terheket raknak a bankrendszer vállára, ugyanakkor megpróbálnak helyzetbe hozni olyan bankokat, amelyekben jövőt látnak. Az egyik a takarékszövetkezeti piramis, ami a következő években fontos szereplő lehet, ebből egy komoly bankot lehet szervezni, ha hozzáértő kezekbe kerül” – mondta a bankszövetség elnöke. Hozzáfűzte: néhány középbankot is megpróbáltak megerősíteni, mégpedig tőkeemeléssel. A lényeg, hogy a bankrendszer számára új fejezet nyílt meg 2013-ban, a következő években új feltételrendszerrel találkozik a hazai bankrendszer – mutatott rá Patai Mihály.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2013. szeptember 19. 23:40
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/q71/1240173_547555138648405_1741425729_n.jpg
James
2013. szeptember 19. 19:54
Saját példám: Hitelfelvétel 1 misi 2007 júliusában, havi fix törlesztővel. Jelen ideig visszafizettem 1.643.000,-Ft-ot és a tartozásom 1.731.000,-Ft. Természetesen vissza akarom fizetni a tartozásom, még az árfolyamkülönbezetet is, de az akor sem lehet 3x annyi, mint amit felvettem, hiszen 50%-os volt az árfolyamemelkedés - már ha egyáltalán volt mögötte frank. Az eredeti verzió szerint 800.000 lett volna a kamat, én józan emberi számítás szerint úgy gondolom, hogy ha 1 helyett visszaadok 2-2.2 misit, akkor a bank még így is jól járna, de ne 3.1-et követeljen már rajtam!! - és akkor még hol lesz ennek a vége??
Secnir
2013. szeptember 19. 19:21
"Patai Mihály, aki egyben az UniCredit Bank Hungary elnök-vezérigazgatója [...] azt mondta: a magyar bankrendszer 2013-ban [...] ismét veszteséges lesz [...] a következő években csak szerény gazdasági növekedésre lehet számítani." újsághír: 15 fiókot zár be a Unicredit bank. jóreggelt patai úr, kár volt olyan mélyen bedugni a fejét orbán seggébe, most, hogy kihúzta, csak a szar látszik...
nemjoe
2013. szeptember 19. 19:20
„A status quo úgy változik meg, hogy szerintem igazságtalan és helytelen terheket raknak a bankrendszer vállára," Amennyiben visszafejtjük az ok-okozati láncot, azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy ez a bank- és kamatrendszer igazságtalan és helytelen terheket raknak az emberi, társadalmi és értékteremtő közösségekre. Következésképpen ebben a formájukban egyáltalán nincs rájuk szükség. Ezzel persze lehet vitatkozni, de a közeli jövő eseményei nagyon nagy valószínűséggel nem a regnáló bankrendszert fogja igazolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!