Választások: már több mint 3000-en a nemzetiségi névjegyzékben

2014. január 26. 11:56

Eddig 3260 választópolgár nemzetiségi regisztrációját fogadták el a helyi választási irodák, közülük 1465-en az április 6-i országgyűlési képviselő-választáson nemzetiségi listára kívánnak szavazni a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap közzétett adatai szerint.

2014. január 26. 11:56

A választási törvény szerint a nemzetiségi választópolgárok megfelelő szavazatszám esetén kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben.

Az NVI tájékoztatása szerint az április 6-i választásra is névjegyzékbe vett nemzetiségi választók között a legtöbben németek, összesen 1034-en. Horvátok 105-en, szerbek 64-en, szlovákok 59-en, romák 61-en, románok 30-an, görögök 29-en, lengyelek 23-an, ruszinok 18-an, szlovénok 14-en, örmények 11-en, ukránok 9-en, bolgárok 8-an jelezték, hogy nemzetiségiként szavaznának.

Az NVI január első napjaiban több mint négymillió háztartásba juttatta el regisztrációs nyomtatványait, melyeken egyebek mellett a nemzetiségi névjegyzékbe vételt lehet kezdeményezni. A kitöltött nyilatkozatokat a helyi választási irodához (a helyi önkormányzat jegyzőjéhez) kell eljuttatni.
 
A regisztrációs kérelem a nemzetiségi névjegyzékbe vételről szól, a nyomtatványon csak egy külön választható lehetőség (egy jelölőnégyzet beikszelésével), ha az érintettek közül valaki az országgyűlési választáson nemzetiségiként (azaz pártlista helyett nemzetiségi listára) akar szavazni a kedvezményes nemzetiségi mandátum megszerzése érdekében.
 
A nemzetiséghez tartozásról szóló nyilatkozat bármikor visszavonható, és a kérelmet később is bármikor be lehet nyújtani. Aki azonban egy adott választáson élni akar nemzetiségi választójogával, legkésőbb az adott választás előtt 16 nappal, az április 6-i országgyűlési választás esetében március 21-ig nyújthatja be kérelmét.
 
A választópolgárok a nyomtatványon arról nyilatkozhatnak, melyik magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A jogszabályban elismert 13 nemzetiség a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.
 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oslovma.hu
2014. február 03. 10:00
Bojkottáljuk a nemzetiségi parlamenti képviselők választását! Egyetlen lista, egyetlen lehetséges győztes - ilyen választásban részt venni méltatlan és megalázó, sőt felelőtlenség is. - A felkínált nemzetiségi képviseleti rendszer elégtelen és hangoztatott céljaival ellentétes hatású. - Szó sincs valódi választásokról - legfeljebb csak szavazásról. http://www.oslovma.hu/index.php/sk/magyarul/172-magyarul3-magyarul3/1126-bojkottaljuk-a-nemzetisegi-parlamenti-kepviselok-valasztasat
oslovma.hu
2014. február 03. 09:54
Egyetlen lista, egyetlen lehetséges győztes - ilyen választásban részt venni méltatlan és megalázó, sőt felelőtlenség is. - A felkínált nemzetiségi képviseleti rendszer elégtelen és hangoztatott céljaival ellentétes hatású. - Szó sincs valódi választásokról - legfeljebb csak szavazásról. http://www.oslovma.hu/index.php/sk/magyarul/172-magyarul3-magyarul3/1126-bojkottaljuk-a-nemzetisegi-parlamenti-kepviselok-valasztasat
brabant89
2014. január 27. 01:34
Bayer nem akar a német listára szavazni, Rogán a szlovénre?
states
2014. január 26. 14:15
A nagy Összefosás Orbántól, ez a valódi neve az összefogásnak, kapnak a pofájukra megint egy kétharmadot, aztán mennek a szoci elfekvőbe, a Fiumei úti munkásmozgalmi panteonba. Meseházy meg az évfordulókon megkoszorúzhatja a MSZ(M)P sírját. Mert game over következik április 6-án, elvtársak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!