Arcképes igazolványhoz köti a bérletvásárlást a BKK

2014. május 08. 11:20

Csak arcképes igazolvány számával lehet bérletet váltani május 13-tól a BKK-nál, akár automatánál, akár pénztárnál veszi az utas. Az intézkedés okairól egyelőre nem adtak bővebb tájékoztatást.

2014. május 08. 11:20

Személyi, jogosítvány, diákigazolvány, útlevél, vagy BKK-igazolvány megadása lesz kötelező bérletvásárlásnál május 13-tól – közölte a BKK. Ezt akkor is meg kell adni, ha az újonnan üzembe helyezett automatákból veszünk bérletet, amire kiadás előtt rányomják az irat számát. Ezen kívül bevezetik a BKK ügyfélkártyát, amelyen akár négy kártyaszámot is fel lehet tüntetni, így az egész család bérlete megvásárolható – foglalja össze az Index.

A portálnak Vitézy Dávid a csalásokkal indokolta a lépést. Mint mondta, már egyfajta bérlethamisító maffia alakult ki, aminek valahogy gátat kell vetni. Vitézy hangsúlyozta, hogy jogászaik szerint az intézkedés nem ütközik adatvédelmi jogszabályokba. Hozzátette: aki nem akarja a személyi igazolványát bediktálni, az használhatja a korábbi bérletigazolványának a számát is.

Arról nem beszélt, pontosan hogyan és meddig kezelik ezen adatokat, valamint hogy az automaták a külföldön kiállított okmányok sorszámait is felismerik-e. A Mandiner próbálta ezt megtudni, de a BKK sajtóosztályán többszöri érdeklődésünk után is csak későbbre ígértek tájékoztatást.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vakhangya2
2014. május 08. 22:09
"""Csak arcképes igazolvány számával lehet bérletet váltani május 13-tól a BKK-nál, akár automatánál, akár pénztárnál veszi az utas.""" Csoda egy automata lesz az. :-)
realista
2014. május 08. 21:52
Annak a bérletnek a megvásárlását - ami egyébként bárkinek jár, ha kifizeti - miért kell igazolványhoz kötni? Ha kedvezményes, mint a nyugdíjas, vagy diák, azt még érthető, bár azt is inkább a használat során kéne ellenőrizni.
Jancsipapa
2014. május 08. 15:50
Azért aki bérletet hamisít csak képes rányomni egy igazolványszámot is .Ezzel mit védenek ki ?
Mimes
2014. május 08. 14:10
És mi hír a beharangozott e-ticket rendszerről, csókolomakezit? Sokáig tart még a vakarózás, mire sikerül a 21. században nem papíralapú jeggyel bohóckodni? (Az időalapú menetjegyről már nem is merek érdeklődni...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!