LMP: Elégtelenül kezeli a kormány az orosz embargót

2014. augusztus 25. 16:09

Elégtelenre vizsgázik a kormány és a Földművelésügyi Minisztérium az orosz embargó kezelésében – jelentette ki az LMP-s Sallai Róbert Benedek. A képviselő szerint az elmúlt tíz évben nem fordítottak pénzeket a feldolgozóiparra, aminek segítségével az embargó miatti túlkínálat kezelhető lenne.

2014. augusztus 25. 16:09

Az LMP véleménye szerint elégtelenre vizsgázik a kormányzat és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az orosz gyümölcsembargó miatt kialakult helyzet kezelése során – erről Sallai R. Benedek beszélt hétfőn. A politikus azt mondta, hogy az orosz embargó miatt piacukat vesztett lengyel termelők elárasztják Európát almával, emiatt viszont a magyar felvásárlópiacok bedugultak és a magyar termékeket nem lehet megfelelő módon értékesíteni.

A képviselő szerint az eset az elmúlt tíz év csődjét mutatja, ugyanis amíg a vidékfejlesztési források „sorra mentek el” protokoll-beruházásokra, a feldolgozóiparra nem fordítottak uniós pénzeket. Nem épültek fel azok a gépek, amelyek képesek lennének feldolgozni a magyarországi élelmiszer kivitelt, ami így nagy részben feldolgozatlan nyersanyagként kerül külföldre. A feldolgozóipar viszont képes lenne arra is, hogy az ilyen jellegű túlterheléses problémákat kezelje, már csak azért is, mert a feldolgozott élelmiszert tovább lehet tárolni, mint a nyerset – jelentette ki a fenntartható fejlődés bizottság elnöke.

Arra is kitért, hogy a kormányzatnak módjában állna elérni, hogy a közétkeztetésben azokat az egészséges élelmiszereket preferálják, amelyekből időszakosan többlet mutatkozik. Véleménye szerint a földművelésügyi tárcának viszont nincs kapcsolata a közétkeztetést biztosító vidéki cégekkel, ezért nem tudják megoldani, hogy ilyenkor több ételt készítsenek almából.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2014. augusztus 26. 02:08
Baloldal mszp-dk-együtt-jobbik fogja be a pofáját ,paksi erőmű építése kapcsán vonyításuktól visszhangzott az egész világ "oroszok jönnek gyarmatosít Orbán",,,,,,azok az oroszok akiknek a fenekét 1945-től nyalták,kommunista eszmével a magyar népet gyarmat alatt kifosztani.Most meg mi ez harc értük ,Jahh a kommunizmus bűneit a baloldal nem szerették emlegetni ,mert együtt működtek velük,magyar nép előtt kellett mutatni a megujulást .Most meg a baloldal baja az hogy nem az oroszokkal építettünk ki gazdasági kapcsolatokat,de a baloldal tagadta meg roncsolta széjjel a nagy demokratikus mszpvel szdszl ,Magyar népet hülyítették átkozták az oroszokat hogy túlélhessék magukat most meg jó lenne a hugyos körte.
tango47
2014. augusztus 25. 22:13
Arra azért ügyel az EU, hogy nehogy már olyan beruházást támogasson, ami gazdasági hasznot hoz. Inkább a főterek, 60 centiis kilátók és egyéb hasznot nem hozó ügyet preferálnak.
liberálzöld.
2014. augusztus 25. 20:02
Majd elmegy a Szíjjártó oszt elmagyarázza, hogy qvára szeretjük az Oroszokat. De hát a zejus szerződéseink ugye .... S az egész azon áll, vagy bukik, hogy Putyinnak tetszik-e, hogy Orbán hogy pippant ....
balbako_
2014. augusztus 25. 18:28
Ezek a faszok hol éltek 1989 óta? Feldolgozóipar hol van? Már rég idegen kézben! Ha pedig állami feldolgozók épülnek akkor meg azért fröcsögnének, ha magán akkor rázendítenének a Simicskázásra. Unalmas, ötlettelen, balfaszok ezek is semmi épkézláb ötletük nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!