Piacot keres a kormány a mezőgazdasági termékeknek

2014. augusztus 22. 09:47

Felelőssége a magyar kormánynak, hogy piacot keressen a hazai almának és a tovább mezőgazdasági terméknek – jelentette ki Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. A kialakult helyzetről Moszkvában is fog tárgyalni Fazekas Sándor.

2014. augusztus 22. 09:47

A kormány arra törekszik, hogy minimalizálja a magyar almatermelők orosz exporttilalom miatti veszteségeit – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, hozzátéve, a tárca azon dolgozik, hogy piacot találjon az almának.

Nagy István véleménye szerint Magyarország előnyben van több más országgal szemben a hónapokkal ezelőtt meghirdetett keleti nyitás politikája miatt. Reményét fejezte ki, hogy a kialakulóban lévő kapcsolatok eredményt hoznak és enyhülhet a magyar piacra nehezedő nyomás. Kifejtette: azokban az országokban, amelyek beszállíthatnak Oroszországba, vélhetően hiány keletkezik, tehát a magyar termékeknek ott helye van. Ilyen ország például Szerbia, ahol az államtitkár tájékoztatása szerint már folytak tárgyalások arról is, hogyan lehetne a meglévő mintegy 400 szerb-magyar vegyesvállalat számát emelni, hogy kellő volumenben lehessen megoldani a szállítási kérdéseket.

„A magyar kormánynak van egy felelőssége, az orosz piacnak pedig van egy ínsége, nekünk pedig van nagyon sok almánk, és sok olyan mezőgazdasági termékünk, amely piacot keres” – fejtette ki Nagy István. Hozzáfűzte, hogy más országok is keresik a lehetőségeket, és ha nem lépünk időben, akkor kialakulnak Oroszország felé más utak, például Törökországból vagy Kínából.

Az államtitkár megemlítette azt is, hogy a földművelésügyi tárca vezetője két-három héten belül Moszkvában tárgyal majd az orosz mezőgazdasági miniszterrel, hogy áttekintsék a kialakult helyzetet.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búbos Blanka
2014. augusztus 22. 15:56
Vegye meg az EU, ha már ilyen okosan kitalálták megint a tutit.
csuka
2014. augusztus 22. 11:04
http://alfahir.hu/putyin_csapast_mert_a_cionista_mozgalomra_video
*ufó*
2014. augusztus 22. 10:29
a málnát mért hagyjátok lerohadni évek óta, arról pofázzál, ha mersz az igazságról, vagy engedélyt ad a gazdád, magyar málna megszűnt a fidesz-kdnpopó jóvoltából mért éri meg parlagfüvet termeszteni a fideszes faszszopó földesuraknak ? ez lenne még egy kérdés, de persze, ha eladják okosba exporton, akkor nem szóltam
balbako_
2014. augusztus 22. 10:24
Helyes, ez a dolga a kormánynak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!