Soroksáron románok, Józsefvárosban örmények jelentek meg a szavazás előtt

2014. október 09. 08:29

Soroksáron ezren jelentkeztek be egy panzióba, a Népszabadság cikke szerint többségében románok. A Magyar Nemzet közben arról ír, hogy az Iványi Gábor egyháza által működtetett józsefvárosi hajléktalanszállóba pedig meglepően sok örmény jelentkezett be az utóbbi időben. Nincs rá bizonyíték, hogy választási mutyi áll a háttérben, de a soroksári románok miatt vizsgálatot indított a Bevándorlási Hivatal.

2014. október 09. 08:29

Tavaly 391-en, az idei év első félévében pedig 334-en létesítettek állandó lakhelyet a soroksári Viktória Panzióban. Közülük a legtöbben román állampolgárok, de vannak köztük szlovákok és romániai magyar állampolgárok is – írja a Népszabadság. A fogadóba a korábbi években is jelentkeztek már be emberek állandó lakosként, de nem ilyen sokan.

Laza Margit, a legkisebb budapesti kerület jegyzője a lap kérdésére elmondta: nincs jogszabályi korlátja annak, hogy egy címre hányan jelentkezhetnek be állandó lakosként. A lakcímek fiktívvé nyilvánítására ugyan van lehetőség egyedi esetekben, de ez csak kérelemre történhet, hivatalból nem járhatnak el.

A jegyző a lapnak azt is elmondta, hogy nem hivatalos tudomása szerint egy logisztikai cég munkatársai létesítettek lakóhelyet a panzióban és a többségük valószínűleg már az országban sincs.

A lap egy forrása szerint viszont a jegyzőnek meg kellett volna állapítania, hogy a negyvenfős panzióban nem lakhatnak ezren, majd feljelentést kellett volna tennie közokirat-hamisítás miatt.

A panzióba bejelentkezett több mint ezer ember a választói névjegyzékben is szerepel, hiszen EU-s állampolgárként jogosultak szavazni az önkormányzati választáson. 

A helyi választási bizottság viszont nem talált kivetnivalót abban, hogy több mint ezren laknak papíron a panzióban. A hvb elnöke szerint semmilyen választási jogszabályt nem szegtek meg a bejelentkezéssel. 

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a Népszabadság érdeklődésére közölte, hogy vizsgálatot indítanak.

Közben a Magyar Nemzet hasonló, bár kisebb volumenű ügyre bukkant a VIII. kerületben, ahol hirtelen százhúszra nőtt az örmény nemzetiségi névjegyzékbe felvettek száma, holott korábban ötvenen voltak a kerületben. A százhúsz főből csak 52-en járultak hozzá, hogy a lakcímüket is nyilvántartásba vegyék, közülük 17 főnek az Iványi Gábor egyháza és alapítványa által működtetett hajléktalanszállóban van a lakcíme.

Esztergály Zsófia, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület jelöltje a Magyar Nemzetnek azt monda: furcsa az örmények hirtelen megszaporodása a kerületben. Mint mondta, az új választási törvénnyel visszaszorul az etnobiznisz kerületi szinten, de az országos örmény önkormányzat évente 50-60 milliós források felett is rendelkezik és ezek kiosztása a nemzetiségi választásokon múlik. Az Esztergályt indító egyesület ellenlábasa Serkisián Szeván országos elnökjelölt egyébként nem rég közös rendezvényt tartott Iványi Gáborral.

Esztergály azt is közölte: ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz  a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt.

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. október 09. 09:47
"nincs jogszabályi korlátja annak, hogy egy címre hányan jelentkezhetnek be állandó lakosként. " es miert nincs? talan nem lehet utananezni a telekkonyvi hivatalban, hogy lakoepletrol van e szo, es hany negyzetmeterrol? Szabalyozni kell hogy pl egy fonek minimum 15, ket fonek 25, azonfelul minden tovabbi fo reszere legalabb 5m² kell (a szamokon persze lehet vitatkozni). Egy egyszobas lakasba se lakjanak nyolcan.
kukagyerek
2014. október 09. 09:46
Alakul a kétharmad!
Pékovách Álmos
2014. október 09. 08:44
Megkezdődött a 23 millió román rohama! :P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!