Wer die Wahl hat

2015. január 19. 10:24

Az emberi élet ezerszer bonyolultabb annál, mintsem hogy egyedül a szabadság elvének lehetne alárendelni.

2015. január 19. 10:24
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor

Jókedvű társaság telepszik az étterem asztalához, élénken folyik a beszélgetés. Megjelenik a pincér, kiosztja az étlapokat – és a beszélgetés megszakad. Feladat van. Az emberek az étlapjukba merülve próbálják eldönteni, mit rendeljenek. Valaki végre dönt, diktálja, két másik, étlapját összecsapva lelkesen csatlakozik: nekem is azt hozza. Felszabadultan indul újra a beszélgetés: egy ideig most nem kell dönteni.

„Wer die Wahl hat, hat die Qual” – akié a választás, azé a gyötrelem, szól a német közmondás. Igaza van. Dönteni, a döntéssel felelősséget vállalni, a következményeket viselni szükséges, de nem jó. Illetve az esetek legtöbbjében nem is szükséges. A modern világ szükségtelen döntések tömegét árasztja az emberekre. Az eredmény növekvő frusztráció.

Kevés frusztrálóbb van egy kisgyerek számára, mint ha beengedik egy játékboltba, és azt mondják neki, bármit megkaphat, de csak egyet választhat. Felnőttként az ember megtanulja kezelni az ilyen szituációkat, de a frusztráció valójában végigkíséri az életünket. Vannak, akik reggelente szívesen elidőznek a szekrény előtt, azt mérlegelve, hogy mit vegyenek fel aznap. A legtöbb ember számára azonban ez a nap első frusztrációja. Melyik legyen a sok pulóver, póló, blúz, ing közül? Wer die Wahl hat, hat die Qual – pedig ennek a döntésnek tulajdonképpen nincs semmi jelentősége.

A bőség jó dolog, de frusztráló is egyben. Állandó döntésre kényszerít. Kutatások igazolják, hogy ha egy élelmiszerbolt polcán csupán háromféle lekvár található, többet vásárolnak belőle, mint ha tizenötféle volna ott – a túl széles skálájú döntési helyzet a vevők egy részét arra készteti, hogy nem-vásárlással kerüljék el a választás okozta frusztrációt.

A reklámok azonban nem segítenek abban, hogy sikerüljön elkerülni a döntést. Ellenkezőleg: egyre azt sugallják, hogy a mosópor, vécé-öblítő, intimbetét, pelenka választásának jelentősége van. Fontos és jó döntést hoztál, amikor minket választottál – súgja, mondja, üvölti a reklám, pedig gyakorlatilag mindegy, melyiket viszed haza. Ám döntési kapacitásod egy részét elhasználták, cserébe hagyva a frusztrációt, hogy talán mégis a másik reklámnak van igaza.

A társadalomtudomány ezt a kis döntések záporozásának nevezi, és ismeri a következményeit is: lelki kimerültség, fásultság, a problémakezelő képesség romlása, megromló családi és baráti viszonyok.

Minél több szabadság, annál jobb? Ugyan már! Az emberi élet ezerszer bonyolultabb annál, mintsem hogy egyedül a szabadság elvének lehetne alárendelni.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2015. január 20. 16:28
1. fizikai szabadság nem vagyok korlátozva mozgásban, utazásban 2. anyagi szabadság nincsenek napi anyagi gondjaim 3. szellemi szabadság lehet választani és eleget tudok ahhoz, hogy képes legyek választani 4. erkölcsi szabadság nem vagyok szenvedély (pl. a fogyasztás) rabja
egyetmondok
2015. január 19. 22:40
Milyen igaz, még szerencse, hogy nem is az emberi életet kell a szabadság elve alá,mögé tenni,hanem az állami hatalmat.
Ouroboros
2015. január 19. 19:12
Akár hiszed, akár nem, sokan meg tudunk a szabadsággal bírkózni. Azzal viszont nehezebben, hogy egy silány, cinikus, alávaló, buta senkiházi, mint a jelenlegi kormány kivétel nélkül minden tagja, akarja megmondani, hogy mit és hogyan csináljak.
Kanóc
2015. január 19. 16:22
A szabadság lehetőség a jóra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!