„Ez a mezőgazdaság Quaestor-ügye” – birkákkal vonultak a Kossuth térre

2015. március 31. 12:40

Egyelőre csak három birkával jött a Kossuth térre a Független Kisgazdapárt elnöke, illetve a hortobágyi gazdák képviselője, de ha nem sikerül előrelépést elérni a földpályázatok ügyében, akkor ígéretük szerint legközelebb már 100-200 birkát hajtanak majd végig az Alkotmány utcán. Rezes Gábor gazda szerint több tízezer állat sorsa a tét.

2015. március 31. 12:40
Kiss Brigitta

Tizennégy hónapja nem ül le tárgyalni a hortobágyi gazdákkal a kormány, hiába kérik őket, hogy megoldást találjanak a földpályázatok eredményei miatt kialakult helyzetre, ami nem csak az érintett családoknak jelent súlyos érvágást, hanem a „népgazdaságnak” is, és akár biológiai katasztrófához is vezethet – hangoztatta Rezes Gábor, a hajdúsági birkatartók szószólója a Földművelésügyi Minisztérium Kossuth téri épülete előtt, ahová Hegedűs Péter, a Független Kisgazdapárt elnöke, illetve a „FIDESZ kormány” által „vezetett” birkák kíséretében érkezett meg.

Rezes Gábor a szemerkélő esőben megtartott sajtótájékoztatón elmondta: olyanok vesztették el most bérelt földjeiket, akik 25-30 éve foglalkoznak állattartással. Ezúttal is „nyugodt szívvel” pályáztak a földbérletekre, de helyettük olyanok nyertek, akik nem is helyi lakosok, és még állatuk sincs, vagy csak alig, a korábbi bérlőknek pedig nincs hová hajtania az állatokat, pedig április elsején ez már időszerű volna, ráadásul a takarmány is fogytában, illetve van, akinek már el is fogyott. 

Mindeközben az érintett körülbelül 60 családot, illetve 150-200 munkavállalót nem csak anyagilag viseli meg a helyzet – mondta el Rezes – hanem egészségileg is, hiszen nem csak a tulajdonuk veszett oda, hanem a több évtizedes életvitelük is. Ráadásul egyre több incidens alakul ki a régi és az új bérlők között, feljelentés is született már birtokháborítás miatt. Rezes arra kért mindenkit, hogy legyenek velük szolidárisak, a Földművelésügyi Minisztérium illetékeseinek pedig azt üzenete: gondolják végig, milyen húsvétja lesz az érintett gazdáknak mindezek fényében.

Az akcióban társszervező Független Kisgazdapárt elnöke, Hegedűs Péter szerint ugyan most csak három birkával jöttek, és céljuk csupán az volt, hogy felhívják a figyelmet a hortobágyi gazdák helyezetére, de ha nem történik változás, akkor legközelebb 100-200 birkát fognak végigterelni az Alkotmány utcán, és százszor ennyien vesznek majd részt a megmozduláson. Hegedűs szerint a hortobágyi földpályázatok körül kialakult helyzet a mezőgazdaság „Buda-Cash vagy Quaestor-ügye”.

A sajtótájékoztatót követően petíciót adtak át, melyet a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Vass Krisztián vett át a tárca épületének bejáratánál.

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2015. március 31. 17:49
Kövér szerint is bűzlik valami a Hortobágyon, szerinte is tisztességtelenek a földbérleti szerződések. Mielőtt fideszesek az érintett kisgazdákat bírálnák, jó lenne, ha tájékozódnának. A fideszes oligarchák földéhsége megállíthatatlan, ezt példázza a szétvert kishantosi gazdaság, de maga a Hortobágy lenyúlása is. Persze a Fidesz-birkáknak mindegy, hogy mit mondnak, mennek a kolomp után.
száraztészta-tüzifa
2015. március 31. 16:34
Ez ám kicsit bonyolultabb téma, annál, hogy az itt lébecoló nyugdíjas, mandiner, és Orbán függők átlássák. Kezdve azzal, hogy bár a földbérlet jelen állás szerint nem rossz biznisz, ám, néhány éve még nem volt az, hisz a földalapú támogatás még nem járt a magyar "gazdáknak" Volt is sok rossz minőségű föld , (első sorban legelők) garmadával, amit lehetett (volna) bérelni. És bizony a most hirtelen földesurakká avanzsáltak akkoriban nem kapkodtak értük. Persze a világ változik, így kiböjtölte kis hazánk, hogy jusson ide is zsíros földalapú támogatásból, így a pár aranykoronás legelők is gyorsan gazdára, akarom mondani bérlőre találtak. Most itt tartunk. De mint mondtam, a világ változik És változni is fog. Azon ugye nincs vita köztem és a mandi orbánista gépelő szakmunkásai között, hogy az EU nem más, mint az USA gyarmata. Na jó, megengedő leszek, félgyarmata. És készül a Transzatlanti Szabadkereskedelmi Egyezmény, ami ráborítja az európai piacra az amerikai (és annak mondott) mezőgazdasági termékeket. Csakhogy olyan gyarmattartó nem volt még a világon, aki versenyelőnyben hagyja a gyarmatait, így várható, hogy ennek a földalapú kánaánnak véget vetnek. Ám a földek ott maradnak a hosszútávú bérlők kezében, és támogatás nélkül már a látszatművelés sem fog menni. Majd jól felveti a gaz, és az így eltelt néhány év után jó ideig bukfencen kívül rentábilisan semmit nem lehet majd bele vetni.... Addigra viszont kifaszol az a réteg akik bukták a jelen pályázatokat és vele együtt a területeket, ám hajdanán támogatás nélkül is meg tudtak élni abból a földből. Mitöbb még értéket, sőt exportcikket is előállítottak. (a hazai bárány 90% exportra kerül) Magyarul a támogatások miatti földbérlet tülekedésnek hosszú távon a teljes magyar mezőgazdaság lesz a kárvallotja, és jó eséllyel zabálhatjuk az amerikai gmo szemetet, mert még a pénzünkért sem kapunk majd mást, hisz végleg kifingatják a hazai mezőgazdaságot... Szóval lehet poénkodni sok dolgon, a kisgazdák legújabb prófétáin, röhögni a paraszton, hogy nem tud egy pályázatot rendesen megírni, de a fekete levest a végén az is megissza, aki most teli pofával védi a védhetetlent.
Laibach
2015. március 31. 15:26
"...Orbán Ráchel sógornője, Tiborcz Eszter nyert 157 hektár állami földet.." Olyan szépen hangzik, Móricznak is ihletet adna hogy belevágjon a Rokonok II. kötetébe...
madarasi.abel
2015. március 31. 14:35
Selamat-nak igaza van, ami történt, az törvényes. Az LMP hónapok óta próbálta ugyan megváltoztatni a törvényt, de kicsik ők a 2/3-al szemben. Nincs mit sopánkodni, hagytuk, hogy ilyen törvények mentén sorra mindenkit leraboljanak a posztkomcsi áljobber fideszes gazemberek. És annyira jól csinálják, hogy az sem fogja az átlag birka fidesz-szavazókat eltántorítani, ha tényleg döglött birkákkal lesz tele a Hortobágy. Az élet harc, s a fidesz megnyerte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!