Zeneakadémia: menesztették Kupper András kancellárt

2015. április 30. 17:39

Menesztették Kupper Andrást, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellárját, mivel „ a rektor és a kancellár együttműködésének hatékonysága nem alakult az elvárásoknak megfelelően”. Korábban az egyetem szenátusa elutasította a kancellár által kezdeményezett szervezeti átalakításokat.

2015. április 30. 17:39

Menesztették Kupper Andrást, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellárját – erősítette meg a Napi Gazdaság online kiadásának csütörtöki információját az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága az MTI-hez is eljuttatott közleményben.

 
A közlés szerint Orbán Viktor miniszterelnök 2015. április 30-ával visszavonta Kupper Andrásnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellárjának a magasabb vezetői megbízatását.
 
„A döntés indoka, hogy a rektor és a kancellár együttműködésének hatékonysága nem alakult az elvárásoknak megfelelően és az így kialakult konfliktusos helyzet, illetve annak következményei terhelték az intézmény működését” – olvasható az összegzésben.
 
A közlemény kitér arra is, hogy az állam mint fenntartó a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a felsőoktatási intézmények nyugodt és kiegyensúlyozott működése biztosított legyen.
 
A Napi Gazdaság információi szerint a döntés oka, hogy Kupper András nem tudott megfelelő kapcsolatot kialakítani a Zeneakadémia vezetésével. Az ügy előzménye, hogy az egyetem szenátusa elutasította a kancellár által kezdeményezett szervezeti átalakításokat, a szervezeti és működési szabályzat módosítását. Ezután – sajtóhírek szerint – Kupper András azonnali hatállyal visszavonta vagy felfüggesztette az egyetem vezetőinek megbízatását.
 
A Fidelio vasárnap arról számolt be, hogy az egyetem december végén kinevezett kancellárja, Kupper András pénteken visszavonta az intézmény vezetőinek megbízatását. Kupper András ezt az MTI-nek hétfőn nyilatkozva cáfolta, mondván, egyeztetések zajlanak egy tervezett szervezeti átalakításról, de senkinek nem vonta vissza a megbízatását, sőt, mindenkinek a munkájára számít.
 
A Zeneakadémia tanszékvezetői értekezlete és hallgatói önkormányzata keddi közleményében viszont a kancellár állításait cáfolta. Mint írták, Kupper András megfelelő előzetes egyeztetés nélkül terjesztette be az SZMSZ első tervezetét, amely ráadásul súlyosan csorbítani kívánta a rektor és a szakmai vezetés jogköreit. Úgy vélték, hogy a Kupper András által javasolt szervezeti felépítés szükségtelen párhuzamosságokat eredményezett volna, és ezek gazdasági vonzatait semmilyen számítással nem támasztotta alá. A „szakmailag elfogadhatatlan tervezetet” a szenátus egyöntetűen elutasította – írták a közleményben.
 
A hvg.hu szerda este azt írta, hogy az egyetem diákjai gyűlést hirdettek aznap estére, mert Kupper András a nap folyamán minden egyeztetés nélkül felmondott az egyetem valamennyi, nem oktatói státusú vezetőjének. A lap szerint az intézmény oktatói és diákjai abban reménykedtek, hogy a kancellárt próbaidejének utolsó napján, csütörtökön visszahívják a posztról.
 
Kupper Andrással kedden közölt interjút a Mandiner.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2015. május 01. 08:42
ugye ez az a kupper akinek az apja kommunista besugója volt a kgb-nek külkereskedő korában????mikor lesz már vége ennek a magyaros hazaárulásnak elvtársak???DDDDDDDDDDDDD
m61-001
2015. április 30. 23:16
Azt nem tudom kívülállóként, hogy a Zeneakadémia vezetői egyben a zene világhírű művelői, élén a rektor asszonnyal, részesei lettek volna bármilyen gazdasági stiklinek. Ennek kevés a valószínűsége szerintem. Ellenben Kupper úrnak nem lehet tudni semmiféle értékteremtő produkciójáról, hacsak a híresztelések szerinti, a fővárosi parkolás hasznából való részesedést nem tekintjük annak. Egyáltalán hogy kerülhetett egy ilyen rossz hírű alak a Zeneakadémia kancellári pozíciójába? Számtalan kiváló kulturális menedzser működik - még - az országban. Közöttük lehetett volna egy kicsit "képesebb" személyre találni.
bunko_jobbos
2015. április 30. 21:08
Nyilván nem tudok semmit a háttérről, de ha a Fidesz ilyen szarban hagyja az embereit, akkor a végén nem számíthat már senkire sem. Most akkor rendet rakni küldték vagy nem? Ha nem, akkor miért nem mondták meg neki, hogy SEMMIT ne csináljon csak markolja fel a lét és élvezze a fizetését? Ha meg rendet rakni küldték, akkor meg miért nem állnak ki mellette? Tudod, ki fog ezek után elvállalni egy ilyen posztot? Egy nyalonc. Azokban meg nem sok köszönet lesz. Eléggé felháborodtam, na.
kuwiq
2015. április 30. 20:10
A cikkben azt írják, hogy a Kupper elvtárs lerakott valami szmsz félét, amit pillanatok alatt darabokra szedtek, mert sz@r volt, tele redudndanciával, hatáskörátlépéssel, es mert az előzetes véleményezéskor is ez volt, aki aktulisan szervezetileg alá tartozott, azokat megfélemlítette egy szerződésmódosításnak álcázott akcióval. A szenátus ezután egyöntetűen ellene szavazott. Érthetetlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!