A vártnál is kedvezőbb mértékben csökken a munkanélküliség

2016. január 28. 11:32

A tavalyi év október-decemberében 281 ezer volt a munkanélküliek száma, ez 38 ezerrel kevesebb, mint az egy évvel korábban – jelentette csütörtökön a KSH. Az állástalanok számának csökkenése mind a férfiak, mind a nők körében megfigyelhető. A szakértők szerint biztató, hogy nő a foglalkoztatási szándék és az aktivitási ráta is. Ezek alapján idén tovább folytatódhat a munkanélküliség csökkenése.

2016. január 28. 11:32

A múlt év október-decemberében 281 ezer volt a munkanélküliek száma, tehát 38 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta így egy százalékponttal 6,2 százalékra csökkent – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.

Az egész évet nézve átlagosan 308 ezer volt az állástalanok száma, ez 35 ezerrel kevesebb, mint 2014-ben. A munkanélküliségi ráta 6,8 százalékos értéke 0,9 százalékponttal volt alacsonyabb az előző évinél.

A férfiak és a nők körében is csökkent az állástalanok száma

 A férfiak körében a mért 5,9 százalékos munkanélküliség, 1,2 százalékpontos csökkenést jelent, a nőknél jegyezett 6,5 százalékos érték 0,7 százalékponttal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi.

A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 25 ezerrel, 146 ezerre, a munkanélküli nők száma 13 ezerrel, 135 ezerre csökkent.

A munkanélküliek ötöde a 15-24 éves korosztályból kerül ki

A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 3,0 százalékponttal, 15,3 százalékra csökkent, de a munkanélküliek 19 százaléka továbbra is ebből a korcsoportból került ki.

A legjobb munkavállalási korúak, a 25-54 évesek munkanélküliségi rátája is mérséklődött 0,9 százalékponttal, 5,5 százalékra, az 55-64 éveseké pedig 0,8 százalékponttal, 5,0 százalékra esett.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. A foglalkoztatottak számának növekedése a gazdaság munkahelyteremtő képességét is tükrözi. Az elsődleges munkaerőpiacon 58 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami élénkülés az előző háromhavi átlaghoz képest – mutatott rá.

Sosem látott szinten az aktivitási ráta

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői úgy látják, 2015 egészében is folytatódott a munkaerőpiac feszesebbé válása, hiszen amellett, hogy csökkent a munkanélküliek száma a 15-74-es korosztályban, az aktív munkaerőként számon tartott emberek száma 4,5 millió fölé kapaszkodott, ami azt jelenti, hogy az aktivitási ráta soha nem látott szintre, 60 százalék fölé emelkedett.

Szerintük az idén is folytatódhat a munkanélküliségi ráta csökkenése, az év egészében átlagosan 6,5 százalékra vagy akár enyhén az alá eshet a mutató a tavalyi 6,8 százalékról.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. január 29. 10:50
Értsd: a vártnál is többen mentek külföldre dolgozni.
Strassnoff Ignác
2016. január 28. 15:22
Ha megszámoljuk rendesen, akkor kiderül, hogy az utóbbi 6 évben úgy 8 millióan találtak állást. Kiváló teljesítmény, el kell ismernem! Szerintem a munkaügy területe az, ahol a vajda és bandája a legpofátlanabb módon hazudik. (Már ha lehet egyáltalán rangsorolni..) Pár ellentmondás. (Amit persze egyetlen Orbán bari sem lát.) Az új munkavállalók közé beszámolják azokat is, akik külföldön helyezkedtek el. Szóval azok is Orbánék eredményei, akik miattuk futnak le a térképről. Beszarás... A munkanélküliség számításánál teljes jogú munkahelynek tekintik a közmunkát. 50 ezerért.. Az átlagfizetések statisztikája viszont mindig úgy kezdődik, hogy a "közmunkásokat leszámítva". Miért leszámítva? Rendes munka, nem? Tessék már beleszámolni a fizetések átlagába is! Ha már úgy nem lehet a statisztikát kezdeni, hogy államtitkárokon, képviselőkön és egyéb tolvajokon kívül... Hogyan lehetne ezt még fokozni? Talán a külföldön melózó százezrek fizetését is bele kéne számítani a hazai átlagbérbe! A mesés átlagbérekről meg csak annyit, hogy 1 hónapja helyezkedett el egy hozzátartozóm az egészségügybe, közalkalmazottként, középfokú végzettséget igénylő területre, teljes munkaidőbe. (A felsőfokú végzettségét le kellett tagadnia, mert ha megtudják, nem veszik fel.) A nettó bére a családi kedvezménnyel együtt 73 ezer forint. Mennyi is a létminimum? Churchill azt mondta, csak azt a statisztikát hiszi el, amit ő maga hamisított. Itt azért jó sok hülye benyalja a mesét...
Vezetéknév Utónév
2016. január 28. 14:20
Kár, hogy a növekedés kizárólag a közmunka miatt van. A közmunkából nem lehet megélni, minőségi termék előállítására alkalmatlan és adóbevételt sem termel, csak kiadást. Kit akarunk átverni a statisztika-hamisítással?
alex.leopardi
2016. január 28. 12:43
van kormányunk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!