Európai Bizottság: Szüntessék meg a paksi iratok általános titkosítását!

2016. február 27. 12:04

Az Európai Bizottság arra kötelezte a magyar kormányzatot, hogy szüntessék meg a paksi bővítéssel kapcsolatos iratok általános titkosítását – mondta Jávor Benedek, a PM EP-képviselője a Magyar Nemzetnek. A Bizottság szerint sérti az információszabadságot, hogy minden iratot titkosítottak a beruházással összefüggésben, ezért hétfőig be kell nyújtani a vonatkozó törvénymódosítást.

2016. február 27. 12:04

Sérti az információszabadságot a paksi bővítés minden iratának általános jellegű titkosítása, ezért az Európai Bizottság arra kötelezte a magyar kormányzatot, hogy szüntesse meg ezt a helyzetet – mondta Jávor Benedek, a PM EP-képviselője a Magyar Nemzetnek. Jávor azt is elmondta, hogy a titkosítás feloldására vonatkozó törvényjavaslatot legkésőbb hétfőig be kell nyújtani a parlamentnek.

Irányelveket és nemzetközi egyezményt is sért a titkosítás

Jávor még nyáron fordult panasszal az Európai Bizottsághoz, mert szerinte az Alaptörvényt és az uniós jogszabályokat is sérti a paksi bővítéssel kapcsolatos iratok titkosítása. Az Európai Bizottság úgy találta, hogy valóban sérti az információszabadságot, hogy általában véve minden iratot titkosítottak a beruházással összefüggésben.

Az EU-s irányelvek szerint ugyan az üzleti és a nemzetbiztonsági okokból titkos szerződésrészleteket ki kell takarni, de a dokumentumok többi részét nyilvánossá kell tenni. A titkosítás emellett nem felel meg az aarhusi egyezménynek sem, amely a környezeti információk nyilvánosságát és a társadalmi részvétel lehetőségét biztosítja.

Jávor a lapnak elmondta: a Bizottság az utóbbi napokban egyeztetett a kormánnyal, és arra kötelezte a kabinetet, hogy a közösségi jognak megfelelően módosítsa a szabályozást. A parlamentnek az új rendelkezéseket még márciusban el kell fogadnia, és a szabályozásnak legkésőbb áprilisban hatályba kell lépnie – közölte az EP-képviselő.

Jávor megint ki fogja kérni az iratokat

A PM politikusa nem számít arra, hogy az Oroszországgal kötött összes szerződést nyilvánosságra hozzák, de arra igen, hogy legalább az építkezés előkészítését megalapozó dokumentumok és tanulmányok megismerhetők lesznek. Jávor hozzátette: felháborítónak tartja, hogy ismét az Európai Bizottságnak kell megvédenie a magyar állampolgárok érdekeit a kormánnyal szemben.

Az EP-képviselő közölte: amint hatályba lépnek az új szabályok, ki fogja kérni az összes olyan iratot, amelynek a kiadását eddig az atomtörvényre hivatkozva megtagadták, és nyilvánosságra fogja hozni ezeket.

A paksi bővítés kapcsán nem csak az iratok titkosítása miatt vizsgálódik az EU: az is felmerült, hogy sérti a versenyjogi szabályokat, és tiltott állami támogatással valósulhat meg a beruházás.

Összesen 245 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. február 28. 11:49
Szabad a gazda , valakinek kedve szottyan unatkozik haza megy a kis kucójában előveszi a gyurcsány rezsóját elkezdik az atom kotyvasztását...ÜHHÜM az eu bérbe adja az atom gyártást. Na kinek lesz érdeke ,hát az eu által pénzelt kebelbarátoknak akik mindent elkövetnek hogy ismét a miniszteri székbe vissza kapaszkodjanak, ,pénz van hozzá észt nem szükséges.
tevevanegypupu
2016. február 28. 08:06
Megszüntetnék, átadnák a "szakértőknek" és akkor mi lenne? Hiszen olyan hülyék, hogy még azt sem tudják felmérni, hogy Magyarországon más lehetőség energianyerésre nincs..annyi semmiképpen nincs, amennyi az egész országnak elég lenne.
Tintamin
2016. február 27. 23:43
Nemjó!! Akkor kiderülne, hogy eladtuk magunkat a ruszkiknak... Magyarország szereti Oroszország. Orosz barát jó barát. Továrisi!
KannibálTatárÚr
2016. február 27. 22:51
"A Bizottság szerint sérti az információszabadságot, hogy minden iratot titkosítottak a beruházással összefüggésben, ezért hétfőig be kell nyújtani a vonatkozó törvénymódosítást." Ez az ember formájú véglény azt sem tudja, hogy: 1. a bizottság nem Jávor közvetítésével ad utasítást Mo. parlamentjének. 2. egy törvény kidolgozása időigényes feladat. Nem lehet parancsba adni pénteken, hogy hétfőn meg kell szavazni a törvényt. 3. az atomerőműről szóló egyezmény gazdasági és műszaki kérdésekről szól, amit úgy titkosítanak, ahogy a két fél megegyezett. Adja parancsba a Bizottság, hogy az összes gazdasági és műszaki egyezmény, amelyeket az Unió területén élők kötnek, legyen nyilvános, hogy mindenki tudja, nem tartalmaz-e valakire káros megegyezést. Tehát: titkos nem lehet semmi az Unió területén, ill. az unió területén élők semmilyen titkos szerződést nem köthetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!