Közvélemény-kutatás: a magyarok elégedettek az Európai Unióval

2016. június 10. 16:13

Az európaiak helytelenítik, ahogy az EU a menekülteket kezeli, elégedetlenek Brüsszel gazdaságpolitikájával, nem szeretnék az európai integráció mélyítését: egyszóval magas az euroszkepticizmus az Európai Unióban. A magyarok 61 százaléka azonban még így is szereti az Európai Uniót, függetlenül az életkortól és attól, hogy bal vagy jobboldali szavazó – áll a Pew Research Center kutatási jelentésében.

2016. június 10. 16:13

A június 23-án döntenek a britek az EU-ban maradásról, enenk apropóján a Pew Research Center az euroszkepticizmusról végzett kutatást Európa tíz országában: Lengyelországban, Olaszországban, Németországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Svédországban és Magyarországon. Ezek az országok adják az EU népességének nyolcvan, az EU GDP-jének 82 százalékát. A 10491 válaszadóval történt telefonos és személyes adatfelvételen alapuló közvélemény-kutatást 2016 április 4-től május 12-ig végezték. 

A kutatás eredményei szerint az emberek jelentős része szeretné, ha egyes jogkörök visszakerüljenek Brüsszeltől tagállami szintre. Továbbá az adatok szerint az európaiak többsége szerint a britek esetleges kilépése ártana az EU többi tagjának. 

A korábbi felmérések azt mutatták, hogy 2012 óta jelentősen csökkent azok aránya, akik pozitívan tekintenek az Brüsszelre, ez pedig főleg az európai gazdaság gyenge teljesítményére vezethető vissza. Akik azonban leginkább kitartanak az EU mellett, azok éppen a lengyelek (71%-ban) és a magyarok (61%-ban), legalábbis a 2016-os kutatás ezt mutatja.

Érdekesség, hogy míg más nemzeteknél a fiatalok rendszerint lényegesen pozitívabban állnak Brüsszelhez, nálunk csupán 3 százalékpont a különbség a fiatal és idősebb korosztályok EU-pártisága között. 

Továbbá nincsen szignifikáns eltérés abban a tekintetben nálunk, hogy valaki bal- vagy jobboldali szavazó, az EU támogatottsága mindenképpen 60 százalék körül van. Ezzel szemben például az Egyesült Királyságban átlagban 31 százalékponttal EU-pártibbak a bal, mint a jobboldaliak. Más országokban, például Spanyolországban éppen a jobboldaliak támogatják lényegesen erősebben az EU-t.

Mindenhol elégedetlenek az Unió menekültpolitikájával

Az EU menekültpolitikájával azonban még a magyarok 72 százaléka elégedetlen: nincs is olyan ország a kutatásban, amelynél 31 százaléknál többen értenének egyet a válság kezelésének módjaiban Brüsszellel. Az EU gazdaságpolitikáját szintén kevesen támogatják, a magyarok például csak 38 százalékban, de nem meglepő, hogy a görögöknek csupán 6 százaléka áll ki mellette.

Az integráció mélyítését a tagállamok népességének nagy része elutasítja, sőt: inkább visszavenne Brüsszeltől olyan jogosítványokat, amelyek korábban a tagállamoké voltak. Ebben a kérdésben a britek és a görögök a legkarakánabbak, míg a magyarok esetében 17 százalék áll az unió mélyítése és 40 a tagállami jogkörök bővítése mellett. Ebben a kérdésben a jobboldaliak közül 13 százalékponttal többen vennének vissza jogköröket, mint a baloldaliak. Egy esetleges Brexit megítélése minden vizsgált országban negatív, mi magyarok a középmezőnyben vagyunk: 70 százalékunk szerint rossz dolog lenne, ha a kilépnének a britek.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felvidéki1
2016. június 11. 13:38
a kutatás melyik párhuzamos dimenzióban készült?
Fer70
2016. június 11. 09:11
" Lengyel magyar két jó barát" - együtt isszák EU borát? Hahaha... Kijött a szükséges eredmény. Véletlenek nincsenek! Ennyi.
választópolgár
2016. június 11. 00:55
A magyarok elégedettek az európai únióval. Folytassuk a sort: A tej élet erő egészség. A trabant biztonságos jó autó. A politikusok mindig igazat mondanak.
Vén Csataló
2016. június 10. 20:20
De csakis szigorúan a kiskörúton belüli magyarok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!