Eltűnnek a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek jelölései

2016. július 18. 07:50

Eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek jelölése, például a sokszor használt narancssárga kör.

2016. július 18. 07:50

Július 20-tól eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek jelölése, például a sokszor használt narancssárga kör.

A diabetikus élelmiszerek gyártóinak többsége eddig külön jelölést – többek között narancssárga kört vagy a diabetikus feliratot – használt. Most viszont egy uniós rendelet miatt – amely előírja a diabetikus élelmiszer-kategória megszüntetését – eltűnnek ezek a jelölések. 

A hároméves türelmi idő után, július 20-án hatályba lépő szabályozás csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról. 

A változás mellett elsősorban az szólt, hogy a diabetikus termék elnevezést nagyon sokan marketingeszközként használták.

Antal Emese dietetikus korábban az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta: a jelölés miatt a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerekről sokan azt gondolták, bármennyit ehetnek belőle, pedig ezek gyakran ugyanolyan energiatartalommal bírnak, mint a hagyományos termékek.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. július 18. 18:17
Ez is csak az eju görbe ugorkája. A sárga pötty nem lehet. Helyette szöveggel írják ki. Mindenki piros pötty akar lenni.
Xenon
2016. július 18. 12:26
Érthető döntés. A cukorbetegek döntő többsége baszik a szénhidrát számolására, mert soha senki nem magyarázza el nekik, dietetikusi segítséget nem kapnak, így csak lépegetnek a diétázzon - metformin - inzulin - vakság/amputáció/vesebetegség létrán bőszen.
csurcsányi
2016. július 18. 12:25
Egyébként az EU ezzel rendelettel vajon hány valóban beteg embernek a tájékoztatáshoz való jogát szüntette meg.Ez nem diszkrimináció véletlenül?Remélem a különböző diabéteszes szervezetek megtámadják Strasbourgban a rendeletet!
bookmark
2016. július 18. 11:23
Stevia-t ajánlok cukor helyett, valóban nincs hatással a cukorszintre. A régi édesítőket el lehet felejteni mert édes mérgek voltak csak. Aki cukorbeteg az tudja, hogy miből és mennyit ehet, mert muszály neki. A kalória számolgatás is a múlté ma GI- t vagyis a glicsémiás indexet kell nézni. Az emberi test glukózt éget és nem nem úgy ahogy a tűzben égne el, ami a kalória számolgatás alapja volt. Érdekes teória volt, megbukott. Pl az olajos magvak vagy az avokádó kifejezetten ajánlottak manapság. Szóval a diabetikus jelzés eddig sem a cukrosoknak szólt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!