Tizenhárom fotó Kolozsvárról turistalátványosságok nélkül

2017. május 02. 16:28

Épülő ortodox templomok, lepusztuló lakótelepek, lemondott koncertek, a Kolozsvári Magyar Színház színpadára libasorban vonuló nézők, és egy magyar nevű focista a CFR-nek hívott kolozsvári vasutas csapatban. Fotóriportunk Kolozsvárról.

2017. május 02. 16:28
Bakó Beáta

Egyre több belvárosi mellékutca kap új burkolatot. Egyszer talán a házaknak is nekilátnak.

Az anarchiában bízik a belvárosi graffiti. Kívülről a mostani rendszer se nagyon látszik másnak.

Románia Sagrada Familiája a kolozsvári Mártírok és tanúságtevők görög-katolikus katedrálisa: 1993-ban kezdték el építeni, és még hol a vége. A Bocskai (Avram Iancu) téri, réginek maszkolt, ám valójában 20. századi ortodox Istenszülő elszenderedése katedrálisban alig lehet elférni, ebben talán több helyük lesz a híveknek. A görögkatolikusoknak.

A Mărăști-lakótelepi Nagy Fal: a város fölött elszálló repülőgépről is azonnal szembeötlik.

Lakótelepi idill. Pár méterrel arrébb buszmegálló is van a tömegközlekedés szerelmeseinek.

A Ceaușescu-féle nemzeti kommunizmus jegyében az Osztrák-Magyar Monarchia és a románság közti 1917-es, a román nemzetépítés szempontjából fontos Mărăști-csatáról nevezték el a falurombolási program keretében épített lakótelepet.

Ekkora rántott húst is ritkán látni.

Vásárlói igények: az egyébként számos magyar árust, hentest és pékséget felvonultató vásárcsarnok alagsorában lévő Carrefourban kimért mirelitzöldség kapható.

Hunyadi Mátyás szülőházán felirat hirdeti: Matei Corvin a magyarok román királya volt.

A kolozsvári történelmi múzeum időszaki kiállításán bárki átélheti a dákoromán kontinuitáselméletet: a virtuálisvalóság-szimulációban konkrétan ki kell lopni a római műkincseket különböző ókori római templomokból.

Tíz éve játsszák a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Csehov Ványa bácsiját. Jegyet szerezni szinte lehetetlen rá, és a rendezés kreatív megoldásainak, a színészek remek játékának köszönhetően még legalább tíz évet adunk a darabnak. (Azt csak zárójelben merjük hozzátenni, hogy a színházi büfé a város egyik legolcsóbb kocsmája.)

Péntek-szombat-vasárnap nagy bőszen hirdették városszerte Andrea Bocelli koncertjét. Hétfőn átragasztották: a fellépés elmarad.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2017. május 03. 09:13
Ez azért van, mert a tolvaj csak elvenni tud, hozzátenni nem. Kolozsvárból csináltak egy román várost. Ennyi az elképzelésük egy városról a mócoknak. A hegyi kalyibához képest ez tényleg város. Ráadásul megszállt város. Harctér. Örüljön mindenki! Nem is kell jobb!
fogd a pénzt és kuss
2017. május 03. 08:41
lelakták a románok
választópolgár
2017. május 03. 00:30
Az ebül szerzett jószág ebül vész el. A történelemben semmi sem tart örökké. Az úgynevezett "románia" sem.
Száraz furmint
2017. május 02. 22:26
ez cluj, kolozsvár az egy kicsit más.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!